Najnovije

SRBIJA DOBIJA SUPER TENK: Kinezi nam vraćaju dug od 1999. godine zbog nevidljivog F-117! (VIDEO)

Deo vojnog paketa koji će Kina isporučiti Srbiji biće i super tenk MBT-2000, moćno oklopno vozilo naoružano topom kalibra 125 mm.

Ovo moćno oružje koje su eksperti i u Pekingu dugo razvijali pokazalo je na testovima izvanrednu efikasnost, zbog čega vojni stručnjaci ocenjuju da će srpske oružane snage od ovog aranžmana imati veliku korist.

Uzeli uzorke

Dobro upućeni sagovornici objašnjavaju, međutim, da Kinezi ništa ne rade slučajno. Oni na ovaj način, između ostalog, vraćaju dug koji imaju prema nama još o d NATO agresije, kada smo im ustupili delove američkog čuda od aviona, nevidiljivog F-117, urađenog u stelt tehnologiji, koji je naš PVO oborio iznad Srema i koji je pao u ataru sela Buđanovci. Na osnovu toga, Kinezi su po principu takozvanog obrnutog inženjeringa razvili svoje stelt letelice i bukvalno ih te iste 199. godine isprobali.

Procenjuje se da time ne samo da su dobili novu tehnologiju, već su i uštedeli ogroman novac koji bi dali za razvoj jednog takvog projekta. U to vreme spekulisalo se i da su Amerikanci bombardovali kinesku ambasadu u Beogradu u znak osvete što su Kinezi došli do delova njihovog čuda od aviona.

Lider radikala Vojislav Šešelj potvrđuje da su delovi nevidljivog F-117 predati u ruke Kinezima.

- Ja sam tada bi potpredsednik Vlade Srbije, mi smo kao vlast tada dali Rusima i Kinezima sve da pregledaju, da uzmu uzorke, sve što su hteli. Potvrđujem ovu priču, ja sam lično na tome insistirao, da im predamo sve što ih je itneresovalo - kaže Šešelj.

General Vladirmi Lazarević poručuje da je obaranje aviona F-117 1999. godine privuklo pažnju Kine i drugih svetskih sila.

- Vrlo je moguće da je deo te tehnologije poslužio za dalja istraživanja - ističe Lazarević.

Promena vlasti

Kustos Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu Igor Marjanović kaže da je čuo za priču da so 1999. godine predali delove nevidljivog F-117.

- Sećam se, to je bio vanredni događaj, avion je pao i vojska je došla odmah da obezbedi ceo prostor. F-117 je pao sa visine od nekoliko hiljada metara i rasuo se na sve strane. E sad, da li su baš te delove Kinezi iskoristili da bi napravili svoj stelt, to ne znam.

Prema rečima upućenih sagovornika iz vojnih krugova, Kinezi nisu krili koliko su nam zahvalni, ali ih je promena vlasti u Srbiji 5. oktobra 2000. godine naterala da preispituju svoje planove o vojnoj saradnji. 

- Jasno im je bilo da je na vlast u Srbiji došla očigledno prozapadna struja i da bi sve njihove vojne tajne koje bi podelili sa Srbijom začas završile u vašingtonu - objašnjava jedan bivši general i dodaje da se sve promenilo kada je Demokratska stranka pala s vlasti.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da je nabavka vojnog naoružanja od Kineza odličan posao za Srbiju, jer su oni, kako kaže, jeftiniji od drugih minimum šest puta, a i nikada neće politički uslovljavati Srbiju. Inače, da je Kina namenila supertenk MBT-2000 Srbiji, svedoči i to što je on predstavljen našoj vojnoj delegaciji u Pekingu na čelu sa ministrom Vulinom.

Tokom izraelskog napada na Siriju nestao ruski vojni avion sa 14 članova posade. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA