Najnovije

Novom ruskom protivavionskom raketnom sistemu ni nevidljivi avioni ne mogu pobeći (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je detalje o taktičkim i tehničkim karakteristikama novog ruskog Sosna protivavionskog raketnog sistema, koji je pokrenut krajem avgusta na Međunarodnom tehničko-vojnom formu “Vojska 2018.“

Tor-M2DT (Foto: RIA)

Jedinstvenost novog sistema, čija je glavna funkcija da zaštiti vojne instalacije od vazdušnih udara, nalazi se sa raznim inovacijama koje su razvili ruski inženjeri, rekao je Vladimir Uklejev, šef protivavionskog raketnog sistema, kog je rusko Ministarstvo odbrane citiralo za novine Zvezda.

Sosna se može koristiti u svim vrstama borbenih operacija. Tokom vežbi, sistem je uspešno pucao na “neprijateljske“ mete brzinom do 30 kilometara na sat.

Ovo neverovtno borbeno vozilo je sposobno da efikasno deluje pod bilo kakvim vremenskim uslovima, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, pa čak i u prisustvu prirodnih ili veštačkih smetnji koje je stvorio neprijatelj.

Pored toga, on ima mogućnost da deluje protiv kopnenih meta uništavajući slabo zaštićene mete – činjenica koja je uspešno isprobana tokom faze testiranja.

Sosna sistem je opremljen sa 12 Sosna-R 9M340 protivavionskih vođenih raketa, koje mogu dostići ciljeve koji lete brzinom i do 300 m/s, krstareće rakte na brzinama i do 250 m/s i helikoptere na 100 m/s. Rakete se takođe mogu koristiti protiv dronova.

Ranije ove godine, rusko Ministarstvo odbrane je na svom Jutjub kanalu objavilo video snimak testova lansiranja Tor-M2DT raketnog sistema u regionu Arhangeljsk na poligonu Kapustin Jar.

Manevri su izvedeni pod uslovima aktivne radio interferencije, dok su konvencionalne mete imitirale ponašanje vazdušnih meta potencijalnog neprijatelja. Pored toga, tokom testiranja je testirana i preciznost sistema ispaljivanjem vatre.

Sada će sistem morati da prođe kroz testove vazdušnog transporta i vremenske testove na Arktiku.

Ovo oružje je po prvi put predstavljeno 2017. godine tokom godišnje Parade pobede. Sposobno je da obavlja borbene misije u svim uslovima, čak i u situacijama aktivnog elektronskog ratovanja. Istaknuto je da Tor-M2DT ima sposobnost da istovremeno eliminiše četiri mete.

Šojgu je s razlogom besan! Rusi pokazali kako je oboren Il-20! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA