Najnovije

Srbija mora da vrati obavezno služenje vojnog roka

Srpska desnica oslanja se na Rusiju kao glavnog vojnog saveznika Srbije.Ekonomska i vojna moć Rusije jača iz dana u dan,to je vidljivo svakom laiku.Ubrzana modernizacija ruskih snaga,ogromni vojni budžet,razvoj vrhunske tehnologije,sposobnost dislokacije i upotrebe vojnih kapaciteta širom sveta jasan su pokazatelj da je Rusija definitivno postala super-sila.

Vojska Srbije (foto: MORS)

Piše: Miša Vacić, predsednik Srpske desnice

Saradnja predsednika Ruske Federacije i Republike Srbije su na najboljem nivou u modernoj istoriji. Srbija i Rusija su države koje su preko hiljadu godina saveznici.Srpski i ruski narod su narodi istog korena,jezika i vere.Ove dve nacije nikada u svojoj istoriji nisu dolazile niti u najmanje vojno neprijateljstvo.Moć ruske države i sila ruskog naroda bile su vekovni prijatelj i jedini brat porobljenim balkanskim Srbima.Ogromne finansijske donacije,diplomatska zaštita i ruske vojne intervencije spasili su naš narod u bezbroj navrata kroz istoriju od gotovo sigurnog uništenja.Srpski narod to Rusiji nikada nije i neće zaboraviti.Savremena Srbija je jedna od retkih evropskih država koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji uprkos snažnim pritiscima i uslovljavanjima sa Zapada i iz EU.Rusija,kao stalna članica SB UN,siguran je garant srpskog suvereniteta na KiM i zaštitnik srpskih državnih interesa na polju visoke politike.

                                                                          Miša Vacić

Stoga je opredeljenost Republike Srbije da srpska armija bude opremljena ruskim naoružanjem i vojnom opremom sasvim logičan i dobar izbor.

Ove poteze treba dopuniti izradom strategije doktrine odbrane koja bi dovela do promena u unutrašnjem sistemu odbrane.

Srbija mora da vrati obavezno služenje vojnog roka.

Time bi značajno popravili ubojnu moć armije, pozitivno uticalo na vaspitanje mlade populacije i osnažilo duh omladine raspuštene denacifikacijom nemoralom anacionalnih liberalnih snaga koja traje od 2000-e. Ove snage su sistematski razarale kult viteštva i patriotizma u našem narodu. Slale generale u Hag, ponižavali ratne veterane. Naravno i po vraćanju obaveznog vojnog roka profesionalni oficiri,podoficiri i vojnici nastavili bi sa svojom službom u jedinicama vojske.

Svima je jasno da snaga armije leži i u rodoljubivom vaspitanju starešinskog kadra,a nadahnuće za vojni patriotizam treba da se crpi iz slavne srpske ratničke istorije.

Doktrina opšte narodne odbrane podrazumevala bi razvijanje militarizma od osnovne škole do fakulteta. Nadležne obrazovne institucije, kao i posebni vojni organi bili bi zaduženi za obuku i obrazovanje učenika i studenata iz oblasti istorije, orijentacije na terenu, streljaštva, pružanja prve pomoći, bezbednosne kulture i ostalih bitnih sadržaja iz sfere odbrane zemlje od potencijalnog agresora. Život na Balkanu je nepredvidiv, tako da uvek treba biti spreman na određena loša scenarija i biti spreman na efikasne odgovore.

Zagovaram i uvođenje Teritorijalne odbrane, kao glavnog elementa doktrine Opštenarodne odbrane. Ove jedinice bi delovale u sadejstvu sa vojskom u slučaju rata, ali i samostalno u slučaju potrebe. Potrebno je uvežbati rezervni sastav vojske, odnosno pripremiti i rezervne oficire i podoficire u posebnim vojnim centrima. Za ovakve strateške planove detalje bi razradile specijalizovane nadležne službe i ustanove.

Suština je u sledećem: ako uspemo da stvorimo uslove za moćnu odbrambenu silu koja je garant svakog narodnog suvereniteta i razvoja društva u celini, stvorićemo i preduslove za miran put u budućnost. Namena srpske vojske nije da osvaja i otima tuđe, nego da odbrani i očuva svoje, naše srpsko.
Ovo je legitiman zahtev i patriotski apel svim građanima i institucijama da razmisle.

OVDE pogledajte kako je i šta manekenka optužila Putina.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zajednička vežba ruske i srpske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA