Najnovije

MAPA SVE GOVORI! DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA PADA U VODU! Ništa od demilitarizvane zone u Idlibu?! (FOTO/MAPA)

Sukob većih razmera u Idlibu se ipak ne može izbeći?!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin, taman su u Sočiju našli rešenje za Idlib u vidu uspostavljanja demilitarizovane zone koja bi obuhvatala pojas od 15 do 20 kilometara širine koji bi kontrolisale turske i ruske snage, a onda su teroristi poručili da ne prihvataju tako nešto. 

Mapa ispod: Demilitarizovana zona Idlib po dogovoru Putin-Erdogan trebalo bi da izgleda ovako

Naime, dogovor dvojice predsednika je podrazumevao potpunu demilitarizaciju spomenutog dela Idliba, kao i razoružavanje i povlačenje svih radikalnih džihadističkih grupa poput Hadžat Tahrir al Šama, Turkestanske islamske partije i ostalih militanata iz te oblasti. 

Međutim, militanti su se oglasili da ne prihvataju takav dogovor i da ne žele da žive u zemlji kojom upravlja Asad. Oni su najavili nastavak borbe protiv SAA i njenih saveznika sve “do pobede”. DŽihadistima ne odgovara ni prisustvo turske vojske koja mahom podržava razne frakcije Slobodne sirijske vojske (FSA) sa kojom je HTŠ u sukobu. 

S druge strane, Sirijska arapska vojska (SAA) nastavlja napade na područja militanata u Idlibu, otvarajući sporadičnu artiljerijsku vatru. Ruski i sirijski vazdušni udari su prekinuti nakon dogovora u Sočiju, ali je pitanje koliko će to zatišje trajati, jer militanti najavljuju nastavak borbe.

Mapa ispod: Trenutna situacija u Idlibu. Na mapi nema označene demilitarizovane zone!

Širom Idliba održavaju se protesti podržani od strane militantnih grupa protiv dogovora o demilitarizaciji, koji idu u prilog tome da se krvavi sukob u Idlibu nastavi.

Uskoro pada prestonica Islamske države. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA