Najnovije

"Samo onaj ko ima snažnu vojsku odlučuje o sebi"

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije generacije „septembar 2018. godine“ održane su danas u kasarnama u Somboru, Leskovcu i Valjevu.

Promocija (foto: MORS)

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, gde je reči zakletve izgovorilo 138 vojnika i 86 kadeta 143. klase Vojne akademije.

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, a svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, ministar Vulin je naglasio da je Vojska Srbije ponosna na svakog svog pripadnika, kao što je bila posnosna na svakog svog oficira i vojnika u prošlosti, tako je ponosna i sada na ovu novu generaciju mladih ljudi, muškaraca i žena koji će čuvati i braniti svoju zemlju.

- Vojska Srbije je garant naše stabilnosti, garant naše slobode i što budemo snažniji, opremljeniji i obučeniji, to će naš mir biti sigurniji, to će naša stabilnost biti sigurnija i to ćemo više biti odvraćajući faktor za bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati jezikom sile, naglasio je ministar Vulin.

Ministar odbrane je istakao da Srbija nije izazivala ratove, Srbija nije tražila ratove, baš kao što nije kriva ni odgovorna ni za Prvi ni Drugi svetski rat, tako nije bila kriva ni odgovrna za NATO agresiju.

- Mi moramo da znamo da samo onaj ko ima snažnu i moćnu vojsku, može da odlučuje o sebi. Vojska Srbije će se, kao i svi građani Srbije, čvrsto i dosledno držati politike vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti. Mi nismo vojska koja će drugima činiti zlo koji su drugi činili nama. Mi postojimo da bismo čuvali svoju zemlju i svoj narod, poručio je ministar Vulin.

Obraćajući se starešinama, ministar Vulin je poručio da im nisu dali samo najbolje tenkove i najmodernije avione, već i iznad svega decu i mladost da ih čuvaju i podižu, da ih vrate bolje, a ministar odbrane je okupljenim roditeljima zahvalio za današnji dan i sve godine što su te mlade junake stvorili i othranili i svojoj državi prineli.

- Kao i pre sto godina, sabrani ispod svoje zastave i oko svoje države i vojske, znamo da nema veće vrednosti od slobode, a sa ovom decom, ovom mladošću, sigurni i pouzdani da nam tu slobodu niko neće ni oteti ni ugroziti. Koliko budemo jaki, toliko će nas poštovati, koliko budemo u stanju da čuvamo svoju slobodu, toliko ćemo slobodni i biti, zaključio je ministar odbrane.

U valjevskoj kasarni danas je zakletvu položilo 198 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije generacije „septembar 2018. godine“.

OVDE pogledajte kako je Dodik odlikovao Lavrova.

Izvor: Politika

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vežba ruske i srpske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube