Najnovije

Srbi sa Kosova: Stop antisrpskim filmovima

Članovi udruženja porodica stradalih Srba na Kosovu i Metohiji protestovali u Filmskom centru Srbije i optužili tu instituciju, inače podržanu od strane države, da satanizuje srpski narod i direktno optužuje Srbe za zločine nad Albancima. 

Scena iz filma ''Teret'' (Foto: Jutjub)

Predstavnici Udruženja porodica kosmetskih žrtava, kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji, okupili su se u petak u Filmskom centru Srbije tražeći smenu ministra za kulturu Vladana Vukosavljevića i direktora ove institucije Bobana Jevtića.

Povod za ovaj javni protest je, kako su istakli, to što Ministarstvo kulture dozvoljava da se novcem građana Srbije, kroz konkursa, finansira snimanje filmova u kojima se Srbi predstavljaju kao zločinci u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, i kao genocidan narod. Kao primere za filmove koji po oceni ovog udruženja satanizuju Srbe navedeni su "Teret" Ognjena Glavonića, koji je prikazan na ovogodišnjem Kanu, a kod nas još nije imao premijeru, i "Mezimica" Nemanje Ćipranića. Iako snimanje ovog filma još nije počelo, Snežana Marković Zdravković, zastupnica udruženja, istakla je da su iz nekih medija saznali da je to priča u kojoj je istina potpuno falsifikovana, i u kojoj "Srbi u Žutoj kući Albancima vade organe i preprodaju", iako čitav svet i pravosuđe imaju dokaze da su tu Srbi bili žrtve. Kao antisrpski film navela je i "Enklavu" Gorana Radovanovića, koji u poslednjim scenama takođe satanizuje srpski narod.

- Gospodine ministre Vukosavljeviću, mnogo više štete Srbiji i srpskom narodu nanose takvi filmovi, snimljeni našim novcem, nego rijaliti programi - istakla je Zdravkovićeva, koja je najavila da će ovo udruženje podneti i krivične tužbe protiv direktora FCS Bobana Jevtića.

Direktor FCS Bojan Jevtić u svom obraćanju javnosti konstatovao je da se neistinama koje je objavio jedan dnevni list stvorila medijska hajka sa ciljem da se ova institucija predstavi kao nekakav bastion antisrpstva.

- FCS nikada nije podržao projekat u kome "Srbi vade vitalne organe Albancima", niti toga ima u filmu "Teret", a ni u scenariju "Mezimice", što je vrlo lako proveriti. Tužno je što se ovako delikatnim temama, koje s razlogom ostrašćuju mnoge, na ovaj način manipuliše, i što se one koriste za "spinovanje" i razračunavanje sa institucijom kulture koja je u prethodnom periodu uspela da obnovi srpsku kinematografiju i vrati srpski film na svetku mapu. I najzad, verujemo da iza svega ovoga stoje neki drugi interesi od onih koji se javno proklamuju - naveo je Jevtić.

 

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA