Najnovije

IDLIB PRED KRVAVIM GRAĐANSKIM RATOM! DŽihadisti na jednoj, FSA na drugoj strani! Posvađali se žestoko zbog...

Nacionalni front za oslobađanje (NFL) podržan od Turske pozdravio je rusko-turski sporazum o demilitarizaciji u označenim oblastima provincije Idlib i zahvalio se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog njegovih napora koji su sprečili ono što je grupa nazvala "nepravednim ratom".

DŽihadisti u Idlibu (Foto: Jutjub)

Uprkos pozitivnom stavu prema sporazumu, grupe podržane od strane Turske su u zvaničnoj izjavi rekle da ne veruju Rusiji. Prema tvrdnjama NFL-a, ruska strana nije poštovala nekoliko prethodnih sporazuma.

- Uprkos našoj punoj saradnji sa našim turskim saveznikom kako bi se olakšali napori da se građani spasu ratnog zločina, mi ćemo ostati upozoreni i oprezni prema svakoj izdaji od strane Rusa, režima i Iranaca - navodi se u saopštenju NFL-a .

NFL je najveća koalicija grupa Slobodne sirijske vojske (FSA) podržane od Turske u oblastima severne Sirije. Grupa je formirana 1. avgusta nakon pritiska Turske. Dok je NFL pozdravio rusko-turski sporazum, “Horas al-Din”, koji je povezan sa Al Kaidom, objavio je zvaničnu izjavu u kojoj je odbacio sporazum i nazvao ga "velikom zaverom". Teroristička grupa je čak tražila podršku i zatražila nastavak napada protiv sirijskih vladinih snaga.

- Pozivamo našu braću po veri u svim islamskim zemljama da požure u zemlju Al-Šama (Sirija) i da podrže ljude Al-Šama, takođe pozivamo bogate da provode dane na Alahovom putu i podrže sveti DŽihad - rečeno je u Horas al-Dinu.

Sedam grupa povezanih sa Al Kaidom u severozapadnoj Siriji spojilo je svoje snage kako bi formirali “Horasa al-Din”. Lokalni posmatrači su rekli da su mnoge male grupe napustile Hadžat Tahrir al-Šam i da su se pridružile novim grupama Al Kaide. HTŠ još nije objavio svoj stav o rusko-turskom sporazumu,a najbliži saveznik grupe, DŽaiš al-Iza, otvoreno je izrazio svoju podršku sporazumu o uspostavljanju demilitarizovane zone.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije povodom obaranja iljušina. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA