Najnovije

DOJČE VELE: Vučiću, ne ljuti se! "Udaraš čežnju"?

Aleksandar Vučić ne ide u skorije vreme ni u Brisel, ni u NJujork. Oni će, kako je to rekao Marko Đurić, "malo da ga sačekaju". Zašto je predsednik Srbije odlučio da Zapadu "udara čežnju"?

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je očito odlučio da je vreme za novu fazu u odnosima Srbije i zapadne međunarodne zajednice, koja bi se mogla opisati kao tihi bojkot Brisela i Vašingtona.

Tu odluku nije saopštio sam Vučić, ali je javnost za nju saznala kroz reči predsednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji je ukratko poručio kako će Brisel malo da sačeka na Vučića, a Vučić neće ni u NJujork na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Na to zasedanje inače putuje premijerka Ana Brnabić.

Đurić je objasnio da je Vučić ponudio neka rešenja za Kosovo, ali da se na njega nakon toga sručila lavina napada i kritika. Tada je po Đurićevim rečima usledilo ili ćutanje ili pranje ruku, kao i najstrašniji napadi iz dela međunarodne zajednice.

Ako je ljutnja predsednika Srbije povezana s reakcijama na ideju o podeli ili razgraničenju na Kosovu, mora se primetiti da je zaista teško ustanoviti na koje se tačno napade iz dela međunarodne zajednice misli.

Ideja o razgraničenju, podeli ili razmeni teritorija nije naišla na preveliko oduševljenje u pojedinim zapadnim zemljama, ali je preterano reći da je tu neko "najstrašnije napadao" Vučića. Čak je i u zemljama koje nisu pokazale previše entuzijazma za njegove predloge bilo različitih glasova političara i teško je reći da je i unutar njih postojao neki jedinstven stav.

Druga grupa zapadnih zemalja bila je nešto otvorenija za te ideje. Veliki broj evropskih političara je smatrao - uz izvesne ograde i oprez - da se može prihvatiti i razgovor na tu temu. Isticalo se da bi trebalo podržati sve ono oko čega se dogovore Beograd i Priština, a bar ako je verovati srpskim medijima, najmanje protivljenja takvoj ideji bilo je u SAD.

LJutina je odraz nemoći

Zašto je onda ljut predsednik Vučić? Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, primećuje da je "predsednik Vučić vrlo često ljut, i mi čak nikada tačno i ne znamo na koga je i zbog čega predsednik ljut. Jer, različiti scenariji rešavanja kosovskog pitanja su izlazili u javnost, a nikada nismo dobili ni formalnu ni neformalnu potvrdu o kojim to opcijama govori vrh srpske vlasti", rekao je on.

Niko ko je izabrani predstavnik građana Srbije, nastavlja Beširi, nema taj luksuz da odlučuje s kim će i kada razgovarati.

- Bojim se zato da je sve ovo o čemu govori Đurić samo trik za unutrašnju upotrebu. To bi trebalo da uveri građane Srbije da je predsednik Vučić uradio sve što je bilo u njegovoj moći, ali, eto, međunarodna zajednica ne sluša nas i naše zahteve, i kada dođe do trenutka potpisivanja sporazuma sa Kosovom za to će se tražiti podrška građana jer drugo rešenje nije bilo moguće - ocenjuje Beširi.

On smatra da "tako infantilnim ponašanjem ne može da se postigne ništa".

- Sve ovo služi za dnevno-političku upotrebu da građani koji podržavaju Vučićevu politiku mogu da kažu kako on ima tu moć da se na nekoga naljuti i da sa nekim ne razgovara. Ništa pozitivno iz nerazgovaranja ne može da izađe, jer bez razgovara sa Briselom i ostalim međunarodnim činiocima, to pitanje neće biti rešeno - zaključuje Beširi.

Pročitajte OVDE kome je to prećeno silovanjem kako kaže Vučić.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Inicijator Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio FoNetu da i dalje "veruje da je Kosovo deo Srbije" i ocenio da EU iz interesa podržava Vučića, ali nije za revolucionarne metode, već za evoluciju, mada je zemlja toliko podeljena da može "svašta da se dogodi".

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA