Najnovije

Kako će Putin naplatiti Izraelu za pogibiju 15 ruskih vojnika?

Zona zabrane bombardovanja nad severnom Sirijom je u okviru ruskih sredstava primene sile.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Piše: The Saker

Tokom proteklih dana je Internet bio preplavljen mišljenjima o tome šta bi svako uradio da su na Putinovom mestu. Predlozi se kreću od proglašenja zabrane letenja nad Sirijom do, ne šalim se, slanja nekoliko ruskih SSBN-ova (podmornica koje nose interkontinentalne balističke rakete) na obalu Izraela.

Štaviše, s obzirom da Putin, barem do sada, nije sproveo nikakve mere odmazde, uobičajeni hor “Putin je izdajnik“ je preplavio moje loše modifikacije optimističnih izraza o Putinovom odugovlačenju i Rusiji.

Shvatam da ništa što ja kažem ne bi promenilo mišljenje te grupe, ali za ostatak nas koji živimo u stvarnom svetu, kratak pregled realnosti može biti od pomoći. Dakle, evo kratkog formata.

Putin je apsolutno u pravu što čeka i ne objavljuje nikakve brze mere. Ne samo da je ovaj region naše planete izuzetno opasan, već on takođe treba doprinos svih stručnjaka. Na ruskom mi kažemo da je “žurba potrebna samo kada se hvataju buve.“

Pored toga, postoje pitanja koja treba ispitati. Na primer, Rusi su izjavili da su ruske i sirijske vazdušne odbrane integrisane. Većina ljudi ne shvata da S-200 baterija ne puca sama po sebi niti odlukom posade. U najmanju ruku, ovu odluku donosi komandno mesto vazdušne odbrane koje procenjuje pretnje i dodeljene mete. Postoji velika verovatnoća da su i Rusi bili uključeni u lanac događaja koji su doveli do obaranja Il-20.

Proglašavanje zone zabrane letenja nad celom Sirijom jednostavno nije u trenutnim ruskim mogućnostima. Svidelo se to nekome ili ne, to je činjenica. Međutim, proglašavanje zone zabrane letenja nad Hmejmimom i Tartusom je nešto što Rusi mogu učiniti, naročito uz pomoć brodova ruske mornarice u blizini sirijske obale i ruskog AWACS-a u vazduhu (postavljanje par aviona MiG-31BM u borbenu vazdušnu patrolu nad severnom Sirijom bi takođe bila opcija).
Veličina takve zone zabrane letenja nad ruskim snagama bi morala biti veoma pažljivo dogovorena sa svim relevantnim stručnjacima i pravnicima (da, Rusija brine o međunarodnom pravu).

Dakle, hajde da ne spekulišemo o svemu ovome i da sačekamo da Kremlj donese neku vrstu odluke. Onda možemo to proceniti. Trenutno su sve spekulacije samo gubitak vremena.

Takođe, govoreći o Siriji: da li je iko primetio da je sporazum između Turske i Rusije uklonio bilo kakvo opravdanje za američki napad na Siriju i da su Izraelci organizovali svoj najnoviji mali krvavi napad odmah nakon objavljivanja ovog sporazuma?

Kinezi daju Srbiji oružje od milijardu dolara, Hrvati kukaju i pišu pisma NATO! Više o tome čitajte OVDE.

Izvior: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA