Najnovije

NEVEROVATAN ZAHTEV SRPSKE POLICIJE: Država treba da legalizuje...

Za legalizovanje raznih krivičnih i prekršajnih dela zalažu se mnoge grupe, ali Srbija je izuzetak jer se kod nas policija zalaže za legalizaciju.

Ilustracija (foto: Jutjub)

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je ovih dana da se u Srbiji legalizuje „najstariji zanat na svetu”, kako je to odavno regulisano u mnogim razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke, Švajcarske, Španije...

Sagovornici „Politike” različito komentarišu ovo pitanje.

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, kaže da je prostitucija, koja je u nekim zemljama legalna, i solidan izvor prihoda države. „Prostitutke su u tim zemljama zakonski zaštićene, a takođe i zdravstveno (pa i penzijski osigurane). Rešenje tih zemalja je, mada u nešto drugačijoj formi, postojalo i u Srbiji, čak i za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata”, ističe Marković.

On kaže da i dokumenta iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezični papir, nešto nalik na legitimaciju, gde se upisivalo kada je i kod kog lekara „seksualna radnica” išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj kafani je „radila”.

U Zakonu o javnom redu i miru piše: „Ko se odaje prostituciji kazniće se kaznom zatvora od 30 dana.” Zatim sledi i krivična odgovornost za onoga ko vrši posredovanje u prostituciji, pa kazna za ustupanje prostorija za vršenje prostitucije…

„Očigledno je da Srbija ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenijim zemljama, već su i propisi od pre gotovo jednog veka bili liberalniji nego što su danas”, zaključuje Marković.

U Sindikatu ističu da bi u slučaju legalizacije i policajci bili oslobođeni „besmislene aktivnosti suzbijanja nelegalne prostitucije” i mogli bi u mnogo većoj meri da se fokusiraju na prioritete – hapšenje kriminalaca i trgovaca belim robljem, nemilosrdnim posrednicima u ovom prljavom poslu.

S druge strane, dr Veljko Delibašić, advokat, protivnik je legalizacije prostitucije.

„U trenutku kada je naše društvo u ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu. To ne dozvoljavaju ni međunarodne konvencije koje smo potpisali. Protiv prostitucije se moramo boriti edukativnim, zatim svim ostalim merama – ekonomskim, medicinskim i prekršajno pravnim. Bavljenje prostitucijom i dalje treba da ostane sankcionisano kao prekršaj”, kaže Delibašić.

Naš sagovornik tvrdi da je u zemljama gde je prostitucija legalizovana došlo do povećanja krivičnog dela trgovine ljudima.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijem okriljem su i sigurne kuće u Beogradu, kaže za „Politiku” da više razumevanja treba imati za žene koje se bave prostitucijom, a manje za ljude koji ih iskorišćavaju i koriste njihove usluge. Ona je pristalica legalizacije prostitucije, ali smatra da ima objektivnih razloga i za i protiv. Naša sagovornica ističe da bi najbolje rešenje bilo – dekriminalizacija prostitucije. To bi podrazumevalo da se gone i kažnjavaju oni koji podvode žene, a ne da se hapse prostitutke.

„Žene koje se time bave to ne rade dobrovoljno, već prisilno. Zato i treba imati više razumevanja za njih. Čini mi se da se u Srbiji kažnjavaju samo žene, a oni koji koriste njihovo telo i dušu su na slobodi”, dodaje Vesna Stanojević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da na pitanje o legalizaciji prostitucije nije lako dati odgovor. Ipak, on smatra da bi takvo rešenje bilo dobro za Srbiju.

„Nažalost, ’najstariji zanat’ ima tradiciju od kada postoji prvi oblik države. Prostitucija je dugovečna i čista je iluzija da se može iskoreniti. Zabrana prostitucije stvara neverovatne teškoće državi zato što mora da postoji i posebna policija koja bi se time bavila, zatim i državni aparat koji bi sprovodio sistem kažnjavanja kao i ustanove u kojima bi se izdržavale kazne za ta dela”, objašnjava Radovanović.

Kriminolog smatra da je najveći problem kada je reč o ilegalnoj prostituciji – zdravstvena kontrola.

„Kada je prostitucija nelegalna, velika je opasnost od zaraznih bolesti. Sve države koje su priznale činjenicu da prostitucija postoji kod njih i legalizovale je, odredili su obavezu zdravstvene kontrole onih koji se time bave kao i mesta gde mogu da obavljaju taj ’posao’. Time su prostituciju sveli na najmanju meru. Zato je legalizacija mnogo pametnija nego zabrane i kažnjavanja”, zaključuje Dobrivoje Radovanović.

OVDE pogledajte kakav podli plan imaju teroristi za Ruse u Siriji.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj: Ja sam za legalizaciju prostitucije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA