Najnovije

PROTEST U BEOGRADU: Mame su zakon (VIDEO)

Protestno okupljanje trudnica i porodilja pod sloganom „Mame su zakon“ zbog novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim su mnoge buduće majke diskriminisane umanjenjem naknade za odsustvo sa posla, počelo je na Trgu Nikole Pašića.

Ilustracija (foto: pixabay)

Protestna šetnja najavljena je trasom od Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije.

Okupljenima će se ispred Vlade obratiti novinarka Tamara Spaić, trudnica Stefana Zarić, porodilja Danijela Nikolić i trudnica Milena Jovičić iz inicijative „Mame su zakon“. 

Govoriće i Ana Knežević, majka deteta sa invaliditetom i predsednica udruženja „Evo ruka“ iz Zemuna, LJupka Mihajlovska, narodna poslanica koja je učestvovala u pisanju Predloga zakona i Tatjana Macura, narodna poslanica, predlagačica izmene zakona iz inicijative „Mame su zakon“.

Izmene koje je doneo nov Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo je da bar u nekoj meri poboljšaju položaj roditelja u Srbiji. 

Ipak, ovaj zakon izazvao je oštre kritike javnosti jer u praksi zapravo donosi priličnu štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu i to u najkritičnijem i finansijski najzahtevnijem periodu. 

Mnoge majke ostaće uskraćene i za minimalan iznos primanja koji im je zakonom zagarantovan, što bukvalno znači da po novom obračunu, plata na porodiljskom može da bude i 1. 000 dinara. 

Sa druge strane, apsurdno je što je preciziran maksimalan iznos plate, pa će one majke koje su do sada zarađivale velike novčane iznose, praktično biti kažnjene ukoliko dobiju dete jer će im se isplaćivati smanjena naknada.

OVDE pogledajte sve o sukobu ruskog i američkog aviona.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mame su zakon

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA