Najnovije

PUTIN NE MARI ZA PRETNJE ZAPADA: Izrael i Amerika uzalud zahtevaju da odustane, isporuka moćnog S-300 Siriji je već počela!

Pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost odluku koju je objavio ministar odbrane RF - general armije Sergej Šojgu – nazvao je „glavnom greškom“ Rusije povodom Sirije i Bliskog istoka.

Putin šalje S 300 Siriji (Foto: RIA/ Jutjub)

Istovremeno je izrazio „očekivanje“ oficijelnog Vašingtona da će se ruski državno-vojni vrh predomisliti i odustati od isporuke Damasku S-300.

Amerikanci su se očekivano uzbudili jer S-300 u sastavu sirijske PVO bitno menjaju odnos snaga na Bliskom istoku. Ne samo time što Tel Avivu oduzimaju dosadašnju mogućnost da nekažnjeno izvodi avionske i raketne udare po ciljevima na teritoriji Sirije.

Iz istih razloga je izraelski premijer Benjamin Netanjahu telefonski razgovarao sa Vladimirom Putinom.

Razgovor je tražio Netanjahu. A svi su izgledi da se uzalud potrudio, iako je činio sve što je mogao da Putina ubedi da je Sirija „nepouzdan igrač“ i da će moderno naoružanje poput S-300 u njenim rukama biti „opasnost za ceo region“.

U Moskvi je saopšteno da mu je Putin predočio da Rusija jačanje odbrambenih mogućnosti Sirije sistemima S-300 smatra „adekvatnim stvorenoj situaciji“. Još je podvukao da će to jačanje sirijske PVO biti u funkciji otklanjanja mogućih pretnji životima pripadnika ruskog vojnog kontigenta u Siriji.

Ruski lider je Netanjahuu, sa kojim inače ima dobre lične odnose, ponovio da se u Moskvi krivcem za tragediju ruskog izviđačkog aviona Il-20 smatraju Izrael i njegova avijacija.

Ovo se može smatrati i indirektnim odgovorom Boltonu i Beloj kući.

Utoliko pre što se u saopštenju Kremlja naglašava da isporuka Siriji S-300 nije uperena ni protiv koje treće zemlje i da se moskva prilikom donošenja odluke (o isporuci) primarno rukovodila razlozima bezbednosti svog „sirijskog kontigenta“.

Rusija vojno kontroliše celo Crno more i pojas oko njega. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA