Najnovije

KARADŽIĆ TRAŽI IZUZEĆE MERONA: A evo i koji je razlog

Sledeći odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti u slučaju generala Ratka Mladića i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je izuzeće sudije Teodora Merona iz žalbenog veća - koje treba da odluči o žalbama na presudu kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić (foto: ICTY)

U Karadžićevom zahtevu, koji je objavio Mehanizam u Hagu, navodi se da sumnja u pristrasnost Merona proizlazi iz njegovog učešća u donošenju ranijih osuđujućih presuda prema podređenima Karadžiću.

"Meron se u velikoj meri suočavao sa dokazima i nalazima u vezi sa spornim činjenicama i pitanjima koja su predmet žalbe i izvukao je zaključke u kojima je potvrdio osudujuće presude protiv podređenih Karadžiću", precizira se u zahtevu.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeni postupak u njeogvom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, pa Karadžićeva odbrana žali što ga i sama nije ranije podnela, ukazujući da su se pravni osnovi za to stekli nakon odluke sudije Žan Klod Antoanetija o izuzeću trojice sudija iz Mladićevog žalbenog veća, takođe zbog pristrasnosti.

"Imajući u vidu odluku u slučaju Mladić, sudija Meron treba da bude izuzet iz žalbenog veća u Karadžićevom slučaju", navodi se u zahtevu.

OVDE pogledajte težak incident u UN.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Karadžiću, vodi Srbe svoje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA