Najnovije

PUTIN ČUVA SIRIJU: Moćni S-300 će naterati Izrael da odustane od napada

Isporuke Damasku ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300 primoraće Izrael da razmisli pre nego što ponovo napadne teritoriju Sirije, izjavio je za kinesku agenciju Sinhua zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Mekdad.

S- 300 (Foto: mil.ru)

Na pitanje agencije da li će Izrael ostvariti nove napade na Siriju nakon predaje S-300, Mekdad je odgovorio: „Neka Izrael pokuša, a mi ćemo se štititi kao i ranije“.

Isporuke S-300 Siriji

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra govorio o merama za povećanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, a Rusija smatra da je za taj incident odgovoran Izrael. Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom predsednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji. Što je najvažnije, u naredne dve nedelje će Siriji predati sistem S-300.

Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila, i to ne krivicom Rusije.

Sirija je još 2010. godine potpisala ugovor za S-300, ali je u fazi realizacije ugovor anuliran. Izraelske vlasti su tada bile zabrinute da će samo jedna baterija tog sistema omogućiti Siriji da kontroliše i zatvori nebo za sve izraelske avione.

Šta Putin šalje u Siriju pored moćnog S-300 pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA