Najnovije

AL KAIDA OPKOLILA SRBIJU: Amerikanci napravili crnu listu, sponzori terorista otkriveni na Kosovu, Hrvatskoj i BiH

Opasni teroristi zloglasne organizacije Al Kaida bukvalno su opkolili Srbiju! Amerikanci i UN napravili su crnu listu svih finansijera ove terorističke grupe, a sponzori ekstremista otkriveni su i na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH, tvrdi Radio Slobodna Evropa!

Al Kaida (Foto: Jutjub)

Prema ovim podacima, među organizacijama koje su povezane sa Al Kaidom nalaze se i kuvajtska Revival of Islamic Heritage Societu (Društvo za oživljavanje islamističkog nasleđa), koja ima filijale na Kosovu i u BiH, ali i organizacija iz Saudijske Arabije "Benevolence International Foundation" (Međunarodna dobrotvorna fondacija).

Velika pretnja Balkanu

Ovu listu objašnjava Radio Slobodna Evropa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD i odnosi se na fizička i pravna lica koja se sumnjiče za krivična dela ratnih zločina, kriminal i terorizam.

Lista koju pravi Savet bezbednosti UN označava osobe ili organizacije koje predstavljaju pretnju nacionalno-bezbednosnim interesima, međunarodnom miru ili krše međunarodno pravo.

DŽejson M. Blazakis, direktor Centra za borbu protiv terorizma i ekstremizma, kaže da je cilj ekstremista na Balkanu regrutovanje članova i prikupljanje sredstava.

- Ako teroristi prošire operacije na Balkanu, to bi moglo dovesti do nestabilnosti i secesionističkih tenzija. Zbog toga je najvažnije da zakoni tretiraju sve građane jednako. Loši i pristrasni zakoni mogu lako dovesti do paljenja iskre. A ako ID ili Al Kaida budu zapalili iskru na Balkanu, plamen se može lako proširiti na ostatak Evrope - upozorava Blazakis.

Potpukovnik KOS u penziji LJuban Karan ocenjuje da je odnos SAD prema teroristima uvek bio čudan.

- Zarad svojih interesa bili su spremni čak i da neke terorističke organizacije skidaju sa crne liste. Nije u pitanju samo zločinačka OVK. U Siriji štite i podržavaju Al Nusra front, iako se zna da je to vojno krilo Al Kaide. Ipak, ovo može biti naznaka zaokreta u radu američkih obaveštajaca i mogućnost da se spremaju na raskid saradnje sa teroristima - podvlači Karan.

Dvostruki standardi

General u penziji Božidar Delić smatra da je ovo sasvim moguće, jer SAD i UN stalno prave ove liste.

- No, kod njih su prisutni dvostruki standardi. Dok jedne teroriste proganjaju i stavljaju na crne liste, druge proglašavaju borcima za slobodu. Kada su Šiptari sa Kosova u pitanju, oni ne prave razliku, niti imaju ideoloških barijera, učestvuju u obe ove terorističke organizacije. A obe je stvorila Amerika - zaključuje Delić.

Moj ugao

-SAD, EU i UN moraju više energije da ulože u prekid funkcionisanja finansijskih, logističkih i edukativnih centara na Balkanu, kojima je cilj podrška ili realizacija terorističkih akcija. To je ozbiljan problem i ovaj potez samo je zagrebao površinu, kaže Milan Petrić, bezbednosni stručnjak.

Do kraja godine Nora i Lazar deo naoružanja VS. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta je bila srpska vojska, a šta je danas?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA