Najnovije

NAPADNUTO SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE ZEJTINLIK! Anarhisti napravili haos, a onda su pokušali da...

Centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja 100 godina od proboja Solunskog fronta počeo je danas u Solunu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, u prisustvu više od hiljadu građana i zvanicnika iz Srbije, Francuske i Velike Britanije.

Đorđe Mihailović, čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu (Foto: Jutjub)

Obeležavanju 100-godišnjice jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije, koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, prisustvuju izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnica Vlade Francuske Ženevijev Darijesek, koja je državni sekretar ministarstva odbrane. Skupu prisustvuje i ambasador Dušan Spasojević i konzul Siniša Pavić. Građane koji su rano jutros počeli da pristižu iz Grčke i iz svih delova Srbije, kao i iz Republike Srpske, na kapiji je dočekivao čuvar Đorđe Mihailović (91). Proboj Solunskog fronta počeo u zoru 14. septembra 1918. godine, i rezultat te operacije bili su kapitulacija Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenje Srbije, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zajedničke države južnih Slovena, koja je proglašena u Beogradu 1. decembra 1918.

Anarhisti pokušali da uđu na Zejtinlik

Grupa grčkih anarhista noćas je pokušala da uđe na srpsko vojničko groblje na Zejtinliku gde se danas održava centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja, 100-godišnjice proboja Solunskog fronta. Ispred ulaza, sa leve i desne strane crvenim sprejom ispisali su na grčkom: “Ne ratujemo za državu i boga” i “Ne treba ratovati za bilo koga”. Anarhisti su sprečeni da uđu u groblje, ali ne i da razbacaju letke i ižvrljaju prostor oko kapije, rekao je čuvar groblja Predrag Nedeljković, naslednik čika Đorđa Mihailovića. Nedeljković je rekao za Tanjug da je o incidentu obavešten Konzulat Srbije u Solunu koji će preduzeti potrebne korake.

Zdravstveno stanje srpskog generala Ratka Mladića naglo se pogoršalo. Pogledajte OVDE šta se dešava.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpsko vojničko groblje – Zejtinlik u Solunu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA