Najnovije

JELJCIN NIJE ZNAO DA SU RUSI UŠLI NA KOSOVO: Klinton mu govorio šta da radi, a OVK spremao zaveru

Ruski padobranci iz BIH su 11. juna 1999. preko teritorije centralne Srbije prešli na Kosmet i zauzeli Aerodrom „Slatina“. U tim trenucima, Klinton i Jeljcin su neprekidno bili na vezi, a interesantno je da ruski predsednik pojma nije imao o akciji ruskih padobranaca, niti je znao ko se od ruskih generala nalazi u Prištini. Jedino je molio Klintona da OVK ne napada Ruse.

Jeljcin i Klinton (Foto: RIA)

Jeljcin pojma nema ko je od ruskih generala na "Slatini"

13. jun 1999.

Klinton: Biću srećan da pričam s tobom danas. Znaš koliko te cenim i uveren sam da uvek možemo da izgladimo nesuglasice, ali takođe verujem da bi bila dobra stvar kada bismo rekli našim vojnim komandatima u Prištini da reše problem oko aerodroma, inače će se ovo umesto priče o trijumfu mira na Kosovu vrteti oko aerodroma i problema između dve velike zemlje, a ne oko povratka mira i ljudi njihovim domovima. U najmanju ruku, danas bi mogao da kažeš svom generalu da se sastane sa našim generalom u vezi s aerodromom. Mislim da je to veoma bitno. U suprotnom, sutra ćemo razgovarati o drugim stvarima.

Jeljcin: Dobro, da li su vaši generali tamo?

Klinton: General DŽekson, britanski general je tamo, sa njim treba da se priča. General Zavarzin i general DŽekson.

Jeljcin: Možeš li da ponoviš ime generala?

Klinton: DŽekson je naš komandant Kfora i vaš komandant je general Zavarzin.

Jeljcin: DŽekson. General DŽekson. Možeš li da ponoviš i speluješ mi?

Klinton: DŽekson je naš komandant Kfora i verujem da je vaš general Zavarzin tamo.

Jeljcin: Bile, kako je njegovo ime? Možeš li da ponoviš prezime našeg generala?

Klinton: Ne zanima me ko je u pitanju. To je vaš izbor, ali verujem da se vaš general koji se nalazi u Prištini zove Zavarzin.

Jeljcin: Dobro, sada znam o kome pričaš. Dakle, reći ćemo im danas da se sastanu, večeras i sutra tokom dana, a onda da nama podnesu izveštaj telefonom, recimo oko pet po podne.

Klinton: OK.

OVK sprema napad na Ruse

14. jun 1999.

Klinton: Dobro jutro, Borise. Složio sam se juče da daš instrukcije našim generalima da se sastanu i reše problem oko komandovanja na aerodromu i da nam jave šta su uradili. Bio sam razočaran.

Jeljcin: Da, sreli su se juče i dao sam instrukcije da se održe neophodni pregovori kako bi se došlo do dogovora koji se odnosi na regulisanje tima za podršku za rusko prisustvo na Aerodromu "Slatina" u blizini Prištine. Krenuli smo od razumevanja da će ova grupa, u okviru prve faze, ostati na aerodromu i funkcionisanja u interesu internacionalne sigurnosne grupe. Saradnja između komandanata biće po modelu iz Bosne (aerodrom u Tuzli). General Zavarzin i general DŽekson su već razmenili oficire za vezu. Razgovarali su o problemu koji se tiče bezbednosti pripadnika ruskog kontingenta.

Sada, mere se ne preduzimaju povodom provokacija takozvanog OVK. Stalno govorimo, i svi iz G8 se slažu da tako nešto ne sme da se dozvoli, tako da se povratkom albanskih izbeglica proteruju druge nacionalnosti. Nažalost, to se dešava. I glavna odgovornost je na albanskim militantima. Mirotvorci na Kosovu u stvarnosti zatvaraju oči pred ovim događajima. Realnost je to da kada se to dopustilo, ti militanti su počeli da prete ruskim mirotvorcima. Možete da zamislite posledice ukoliko ostvare te pretnje. Gospođa Olbrajt je uveravala Ivanova da su održani sastanci sa predstavnicima OVK. Želeo bih da vi lično obratite pažnju na ovu situaciju. To je sve što sam želeo da kažem.

Klinton: Kao prvo, što se tiče OVK, saznali smo da postoji zavera protiv Rusije, ali smo im rekli da nećemo tolerisati napade na vaše snage i oni su se složili. Ali je bitno da shvatite zašto su to želeli da urade. Verovali su da će vaše zauzimanje aerodroma umanjiti operativne sposobnosti Kfora. Verovali su da ste došli na Kosovo da zaštitite Srbe, a ne kao deo internacionalnih snaga. Naveli smo im da nećemo tolerisati napade na vaše snage. Moramo da rešimo pitanje aerodroma, inače možemo očekivati probleme.

SAD i Nemačka "posvađani" zbog Kosova! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nemci priznali zašto su bombardovali Srbiju!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA