Najnovije

NISU SVI SLOŽNI U SNS? Dok Zorana traži oduzimanje licenci, Vučić kaže da je srušeno brdo pratila negativna kampanja

Izgradnja autoputa na Koridoru 10 u Grdeličkog klisuri, nalikovala je legendi o izgradnji Skadra na Bojani: „Što majstori za dan ga sagrade, to sve vila za noć obaljuje“.

Vučić i Mihajlovićeva (Foto: Jutjub)

Vila nije bilo, i nije baš išlo tom brzinom, ali su klizište i loš projekat plus 11 naknadnih, izmenjenih projekata učinili svoje. Potporni zidovi, tako kako su zamišljeni odnosno sagrađeni, jednostavno nisu bili dobri.

I kao što je Aleksandar Makedonski Gordijev čvor umesto mukotrpnog razvezivanja razrešio zamahom mača, tako je i njegov ovdašnji i savremeni imenjak umesto pažljivog projektovanja i komplikovanog računa, odlučio da tvrdoglavo i ćudljivo brdo jednostavno premesti.

U ovom planu mnogo toga ostaje nejasno. Da li je ovo predlog nekih inženjera i stručnjaka, odnosno ko je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pravniku po obrazovanju, sugerisao ovakvo rešenje ili je to njegova zamisao? Koliko će koštati i trajati ovaj poduhvat? Da li su za to predviđena sredstva? Da li je premeštanje celog brda uobičajena praksa ili postoji manje drastičan način rešavanja problema? I konačno, kako to da je jedan potporni zid nerešiva enigma za sve ovdašnje stručnjake i inženjere, a da plan za taj problem iznosi predsednik države koji ima brojne nadležnosti, ali među njima nisu premeštanje brda i promena geografije?

Ne bi to bio prvi slučaj pomeranja brda u Srbiji - slično je rađeno na obilaznici oko Dimitrovgrada. Pre nego što počne pomeranje problematičnog brda - a to bi moralo da bude, ako je suditi po najavama uskoro, jer je završetak radova najavljen do kraja godine - ova pitanja bi trebalo da dobiju odgovore, kako bi javnost znala ko će biti odgovoran za eventualne greške u slučaju ovog projekta.

I dok ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović traži oduzimanje licenci svim inženjerima koji su radili na dosadašnjim projektima i „preprojektima“, predsednik Srbije ne traži odgovorne – on tvrdi da je protiv angažovanih na projektu vođena negativna kampanja „zbog koje mnogi ne žele da se prihvate tog posla“ i najavljuje i 12. projekat za istu deonicu.

Nije sporno da neka deonica i neki teren graditeljima mogu biti teži i problematičniji od izgradnje po, recimo, ravnoj Vojvodini. Ipak, uređenu državu karakteriše transparentnost, pažljivo projektovanje, podela odgovornosti i nadležnosti. Ako svega toga nema, ako je u pitanju samovolja - gradnja je problematična, ma koliko brda da se savlada i pomeri.

Pročitajte OVDE šta kaže Marko Jakšić o Vučićevom dolasku na Kosovo.

Izvor: insajder. net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A krajem prošle godine…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA