Najnovije

NOVA TRAMPOVA PORUKA: Dodik nije naš neprijatelj!

Još jedan preokret na pomolu. Republika Srpska i Milorad Dodik su dobili razumevanje američkih vlasti! Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer poručio je da Vašington uvažava RS, njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH. Što je možda i važnije, jedan od glavnih ljudi u Vašingtonu koji se bave Balkanom i službenik Stejt departmenta koji je nasledio ozloglašenog Brajana Hojta Jija poručio je da su potpuno netačne teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Srpskoj.

Dodik (Foto: Jutjub)

Palmer je ovo izjavio tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom, na forumu u Dubrovniku, čime je, kako ocenjuju analitičari, potvrdio promenu politike SAD i Donalda Trampa prema Srbiji i Republici Srpskoj.

- Kao predstavnik RS u Savetu ministara BiH smatram da Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije, na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom - istakao je Crnadak nakon sastanka sa Palmerom.

Geopolitički analitičar iz BiH DŽevad Galijašević kaže da nije iznenađen Palmerovom izjavom, imajući u vidu da ona odgovara politici koju Tramp sada vodi.

- Palmer pripada staroj administraciji i sigurno nije lično promenio stav prema RS, ali mora svoju politiku da prilagodi Trampovoj. Još su snažni Klintonovi i Obamini ostaci, skloni su pritiscima i ucenama. Zna se da su oni antisrpski orijentisani, pa se ne može reći da se američka administracija potpuno promenila, međutim, vidljivo je drugačija od dolaska Trampa. S njegove strane stiže razumevanje za RS i Srbiju - ocenjuje Galijašević. 

Plan za dovođenje migranata

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da postoji ozbiljan plan da se u BiH zadrži dobar broj migranata i naveo da su, nakon odbijanja Srpske da otvori tri sabirna centra za njih, migranti smešteni u srpska sela u FBiH. Kako je naveo, kada bude izabran za člana Predsedništva BiH, nakon izbora sledećeg meseca, on će tražiti njihovu deportaciju.

Francuski ministar spoljnih poslova priznao pobedu Damaska. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Interviju sa Miloradom Dodikom

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA