Najnovije

NEVIĐENA SRAMOTA: "Aleksin zakon" neće biti usvojen?

Dragana Janković, majka malog Alekse Jankovića, koji je stradao zbog vršnjačkog nasilja poučila je da "Aleksin zakon", na čijem donošenju se poslednje tri godine puno radilo, ipak neće biti usvojen. Ona je skrenula pažnju i na to kako su pojedine političke partije tragediju njenog deteta koristile za prikupljanje političkih poena.

Dragana Janković, majka stradalog Alekse Jankovića (Foto: Jutjub)

- “Aleksin zakon” neće biti usvojen i to smo u više navrata do sada rekli, pre svega iz obaveze prema velikom broju roditelja, prosvetnih radnika, dece-učenika i svih ostalih koji su ga podržali i još ga podržavaju jer su prepoznali da u svojim najbitnijim delovima podjednako uzima odgovornost roditelja, prosvetnih radnika i dece, pri čemu i dalje smatramo da bi bitno popravio stanje stvari i smanjio ovaj problem", rekla je Jankovićeva u intervjuu za “Nedljnik”.

- "Jedan od razloga što "Aleksin zakon" ne može biti usvojen je, kako su nam rekli, da nije u skladu sa evropskim konvencijama o pravima deteta, tj. da bi strožim kaznama prema detetu-učeniku koje vrši nasilje u školi, ono bilo izopšteno iz društva odnosno sredine. Paradoks je da su ključni delovi "Aleksinog zakona" preformulisani upravo iz zemalja koje su tvorci ovih konvencija i gde su čak i stroži. Delovi "Aleksinog zakona" faktički jesu ušli u novi zakon o osnovama vaspitanja i obrazovanja, ali dve najbitnije stavke, strože kazne prema učenicima koji vrše nasilje u školama ali i odgovornima u školi koji ne reaguju ili nepravovremeno reaguju ili zataškavaju nasilje u školi, nisu - dodala je Dragana Janković, uz komentar da su pojedini političari i stranke koristile stradanje njenog deteta za prikupljanje jeftinih političkih poena.

- U jednom trenutku smo razmišljali da odustanemo od predloga i naše saglasnosti da takav zakn uopšte nosi Aleksino ime jer je prepucavanje stranaka i politizacija ovog ozbiljnog predloga izmena i dopuna zakona, kao i njegovo svojatanje, potpuno bacilo u zapećak suštinu potrebe za donošenjem ovakvog zakona, što nas je jako razočaralo – istakla je Jankovićeva.

 

Izvor: Nedeljnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA