Najnovije

PUTIN POČEO KONAČNO ISTREBLJENJE TERORISTA: Odlučujuća bitka za Idlib vodi u kraj rata u Siriji

Ruske snage predvođene predsednikom Vladimirom Putinom krenule su u konačni obračun s teroristima u sirijskoj provinciji Idlib - poslednjem delu teritorije te ratom razorene bliskoistočne zemlje, koji se nalazi pod kontrolom onih koji žele svrgavanje lidera Sirije Bašara el Asada.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Putin je u tu bitku nad bitkama, koja bi trebalo da znači i konačno okončanje sedmogodišnjeg krvavog sukoba, počeo samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio Rusiji i Iranu da nipošto ne napadaju Idlib jer bi to, u suprotnom, "moglo da donese apokaliptični scenario svetu i stradanje na stotine hiljada ljudi".

- Predsednik Sirije Bašar el Asad ne sme da izvrši bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u toj potencijalnoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli da budu ubijeni. Ne dozvolite da se to desi! - napisao je na Tviteru američki predsednik, čija vlada godinama u Siriji i finansijski i oružano podržava grupe koje se suprotstavljaju Asadovom režimu.

Među tim grupama čak su i one koje su nastale iz terorističke Al Kaide, ali SAD nikada nije smetalo da sa njima tesno sarađuju samo da bi ispunili svoj cilj - Asadov odlazak.

Međutim, na tom putu im se našla Rusija, koja je stala na stranu sirijskog lidera i upozorila da je "čišćenje" Idliba od najrazličitijih ekstremističkih grupa odgovornih za masakre civila u Siriji od ogromne važnosti za čitav svet. Na to je nedavno ukazao i jedan od istaknutih sirijskih vojnih analitičara general Muhamed Abas.

- Slom militanata u Idlibu bio bi stvaran čin pobede u sirijskom ratu. S druge strane, ako Idlib ostane kao što je sada, inkubator Al Kaide, onda on neće biti pretnja samo za Siriju, već i za ceo svet, jer su teroristi u toj provinciji trenutno zaokupljeni ratovanjem, ali ako im se dozvoli mirno postojanje, onda će upravo to biti mesto gde će se osmišljavati novi veliki globalni teroristički napadi - upozorio je Abas.

Podsetimo, u Idlib su se godinama slivali borci različitih ekstremističkih grupa i u toj provinciji su napravili moćno uporište. Godinama su oni u njemu jačali jer im je Zapad preko Turske dopremao oružje i ogromne količine novca, te su tako na lak način odbijali napade režimskih snaga.

Nedavno je najavljeno kako će Asad krenuti u konačno oslobađanje tog dela svoje zemlje, nakon čega je Zapad počeo sa kampanjom da sirijski predsednik u Idlibu priprema novi hemijski napad na sopstveno stanovništvo.

Novi udar Izraela na antiterorističke snage u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj sa sirijskog ratišta za jučerašnji dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA