Najnovije

HRVATI PONOVO BUNCAJU: Traže od Srbije tenkove i avione JNA?!

Mnogo srpske imovine je ostalo u svim bivšim republikama SFRJ, a najviše u Hrvatskoj.

Srpski tenk (Foto: vs.rs)

Spekulisalo se i da je tema sastanka zakazanog za 13. septembar trebalo da bude i vojna imovina, ali nikakvih zvaničnih zahteva nije bilo.

- Mediji u Hrvatskoj su objavili da se vrednost imovine bivše JNA procenjuje na oko 70 milijardi dolara, a da Zagreb potražuje dve milijarde od Crne Gore i osam milijardi od Srbije – kaže direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

Hrvatska, kako se navodi, traži tenkove, helikoptere, kanader... Tvrde i da je u Boki Kotorskoj završilo više od 80 odsto bivše Jugoslovenske mornarice, a od Crne Gore traže da im vrate školski brod "Jadran" i "mig-21" Rudolfa Perešina.

Brojni lokali, ali i druge nepokretnosti, već su vraćeni "Borovu", "Jugoplastici"... Međutim, Hrvati su preko noći doneli zakon kojim je sva imovina prepisana na Hrvatsku.

Veliki problem predstavlja i to što su firme u kojima je imovina ostala u bivšim republikama otišle u stečaj ili su privatizovane. Procenjuje se da je vrednost imovine preduzeća iz Srbije u Hrvatskoj oko 1,8 milijardi evra. U Hrvatskoj imovinu potražuju giganti bivše Jugoslavije kao što su Jugobanka, Beobanka, NIS...

Što se tiče Slovenije, srpska preduzeća su ostala upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnici nepokretnosti, tako da se imovina tamo vraća gotovo bez sudskih sporova. Imovina bivše SFRJ i po sporazumu o sukcesiji ostaje članici na čijoj teritoriji se nalazi.

Tramp objavio da će se SAD i svet veoma rasrditi ako počne operacija protiv terorista u Idlibu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpski tenkista probio brzinski limit na tenku T-72B3

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA