Najnovije

OD NJIH NEMA SPASA: Pogledajte pet najsmrtonosnijih pištolja na svetu! (VIDEO)

Najsvežija globalna trgovina oružjem rezultirala je brojnim odličnim pištoljima u poslednjih 100 godina.

Vojska (Foto: Jutjub)

Neki od najboljih imaju preko jednog veka, dok su drugi u upotrebi manje od decenije.


Kolt M1911A1


Originalno dizajniran 1911. godine, modifikovan 1924. u 1911A1 standard. Iako interno kompleksan za moderne standarde, još uvek je popularan pištolj. Godine 2012. američka Komanda za specijalne operacije u Marinskom korpusu usvojio je Kolt M45A1, nadograđenu verziju 1911A1, kao svoj standardni pištolj.


Glok 17


Izrađen na tri osnovne ideje: jednostavnost, pouzdanost i lakoća korišćenja. Rastavljanje je pojednostavljeno, pritiskom na dugme uklanja se klizište za čišćenje i pristup barelu. Prošao je test pouzdanosti u austrijskoj vojsci.


Sig P226


Zajednički projekat Švajcarske i Nemačke, razvijen je da zameni M1911A1 za potrebe američke vojske. Napravljen je na osnovu modela Sig220, omiljeni pištolj prozapadnih armija širom sveta nakon Drugog svetskog rata. Predstavlja takozvani dizajn dvostruke akcije, dugačak potez okidača podiže pištolj i oslobađa paljbu.


Smit & Veson M&P


Smit i Veson je najstarije ime u američkoj industriji oružja. Prvobitno su bili poznati po revolverima, ali su se kasnije okrenuli dizajniranju pištolja na tragu Gloka. Ali za razliku od Gloka, može se rastaviti bez povlačenja okidača.


CZ 75


Jedan od najboljih pištolja na svetu čak nije bio dostupan rekreativnim strelcima tokom trajanja Hladnog rata. Pištolj od 9 mm može da podnese šestnaest rundi, što ga čini jednim od pištolja najvećeg kapaciteta. Zaključan iza Gvozdene zavese, nije uspeo da dobije pristalice do pada Berlinskog zida 1989. godine. Danas je dostupan u unapređenoj formi kao CZ 75BD.

Šokantno otkriće u emisiji “Ćirilica”. Pogledajte OVDE šta je Černomirdin poručio Miloševiću.

Izvor: blic.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uporedna analiza moći američke i kineske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA