Najnovije

KINESKI VOJNI EKSPERT: Na ovim manevrima Rusi će nam otkriti tajne sa kojima su pobedili u Siriji

Kineska vojska se smatra jednom od najvećih vojnih snaga na svetu, ali nema iskustva u modernim borbama jer nije bila angažovana ni u kakvoj vojnoj operaciji još od svog sukoba sa Vijetnamom 1979. godine, za razliku od ogromnog ratnog iskustva Rusije.

Kineska vojska (Foto: Pravda)

Prema rečima stručnjaka u intervjuima za list South China Morning Post, učešće Kine u ruskim “Vostok 2018“ manevrima je “retka prilika za učenje.“ Za ove manevre, Kina će poslati oko 3.200 vojnog osoblja, 1.000 borbenih vozila i 30 aviona.

U “Vostok 2018“ manevrima Kina namerava da prouči taktičko i strateško iskustvo koje je Rusija akumulirala u sirijskom sukobu, s obzirom da kineska vojska decenijama nije ušla u borbu. Sa druge strane, Rusija će po prvi put sa partnerom podeliti neke svoje vojne instrukcije korišćene nakon analize sirijskog sukoba.

Kinesko učešće u ruskim manevrima uključuje niz političkih ciljeva sa obe strane, jer bi prihvatanje poziva od strane Kine bilo slanje poruke diplomatske podrške ruskom predsedniku. Pored toga, za Rusiju će ovi manevri služiti kao odgovor na planove NATO-a i Evropske unije koji uključuju stvaranje “vojnog šengena“ sa ciljem borbe protiv Rusije u Evropi, rekao je DŽou Čenming, vojni stručnjak.

Drugi cilj Vostok manevara bi bio da se demonstrira visok nivo saradnje između Rusije i Kine, koje SAD smatraju svojim “rivalima,“ rekao je DŽonatan Holslag sa Slobodnog univerziteta u Briselu.

U međuvremenu, prema rečima portparola kineskog Ministarstva odbrane, Vu Kijan, cilj manevara je jačanje i razvoj sveobuhvatnih odnosa strateške saradnje između Rusije i Kine, kao i produbljivanje prijateljske pragmatične saradnje između ove dve države oružanih snaga, i nisu usmereni protiv trećih strana. Ali ovo ostaje veoma malo verovatno, jer su Kina i Rusija na meti američkog imperijalizma u njihovim zonama uticaja.

Ako uhapse Vučića, Srbija sa vojskom ulazi na Kosovo! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA