Najnovije

IRAK PRED NOVIM GRAĐANSKIM RATOM! Nemiri i haos na jugu zemlje, Basra u plamenu! (VIDEO)

Hiljade iračkih demonstranata napalo je iranski konzulat u gradu Basra na jugu Iraka i tom prilikom ga zapalili tokom demonstracija protiv korupcije i nedostatka osnovnih javnih usluga.

Iračka vojska (Foto: Jutjub)

Ministar spoljnih poslova Iraka osudio je napad na iranski konzulat u zvaničnoj izjavi i pozvao iračku vladu da zaštiti sve diplomatske misije u Basri.

- Ciljanje diplomatskih misija je neprihvatljivo i narušava interese Iraka i njegovih odnosa sa zemljama sveta i nije vezano za proteste, niti zahteve za usluge i vodu - rekao je ministar spoljnih poslova. 

Nakon incidenta, irački bezbednosni izvor rekao je za “Al-Sumeriju” da je u Basri raspoređena velika grupa specijalnih jedinica kako bi se sproveli zakon i red. Lokalni izvori navode da je jedinica uspela da spreči demonstrante da napadnu konzulat SAD u južnom delu grada.


Sa druge strane, koordinacioni odbori protesta u Basri najavili su da će demonstracije biti zaustavljene za nekoliko dana kako bi iračke snage bezbednosti osigurale grad.

- Svrha zaustavljanja protesta je da se iračkim bezbednosnim snagama da vreme da uhapse sabotere i da pomognu u povratku bezbednosti u pokrajini, demonstranti će se vratiti da ponovo demonstriraju nakon što se završi haos - navodi se u saopštenju. 


Dan ranije, besni protestanti zapalili su nekoliko zgrada vlade i političkih stranaka u Basri. Prema Ministarstvu zdravlja Iraka, jedan demonstrant je izgubio život, a 35 ljudi je povređeno tokom demonstracija tog dana. Irački parlament bi trebalo da raspravlja o nemirima u Basri 8. septembra. Međutim, posmatrači sumnjaju da će parlament uspeti da reši ovu krizu jer većina demonstranata više ne veruje iračkoj vladi.

Samit u Teheranu je završen. Hoće li biti ofanzive SAA? Pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haos na ulicama Basre

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA