Najnovije

HRVATI BESNI ZBOG VUČIĆEVIH IZJAVA: Zameraju mu što je pominjao Miloševića i da su Srbi ginuli za Knin

Mediji u regionu u kontinuitetu su izveštavali o dvodnevnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, a hrvatski mediji i mediji u Bosni i Hercegovini, gotovo bez izuzetka, zamerili su mu deo govora koji se tiče Slobodana Miloševića, kao i podsećanje da su "Srbi ginuli za Knin..", a jedna od najcitiranijih poruka je ona da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

Vučić u K. Mitrovici (Foto: Jutjub)

Tako portal Indeks piše, pod naslovom "Skandalozni Vučić", da je predsednik Srbije za Miloševića, koga oni kvalifikuju kao zločinca, rekao da je bio "veliki lider". Ništa manje kritički piše i zagrebački Jutarnji list, koji kaže:

"Srpski predsednik je dolaskom na vlast govorio da želi evropsku Srbiju i dobre odnose sa susedima, a svojim skandaloznim govorom na Kosovu dokazao je da o svojim susedima misli isto što je mislio i Milošević: da bi trebalo da budu pod vlašću Beograda, njegovi podanici...", navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Nešto umereniji su ostali hrvatski i regionalni mediji, među kojima je i Aldžazira Balkans, koja je prenela da je Vučić poručio da mu je namera da Srbija pobedi, po prvi put bez krvi, bez mrtvih, bez užasa i grobova, već radom, znanjem i decom.

"Ideja je da sačuvamo naš narod. Ideja je da čuvamo mir i pokušamo, bar pokušamo, da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu", navela je Aldžazira Vučićeve reči.

Zagrebački Večernji list konstatuje da je Vučić na Kosovu priznao da se u dijalogu Beograda i Prištine nije došlo ni blizu dogovora, jer se tome protivi međunarodna zajednica, a naročito najmoćnije evropske sile.

"Čuli ste što je rekla Angela Merkel. . . Moja snaga toliko je minimalna u u poređenju sa snagom Angele Merkel. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promenimo. I, eto radosti nekima...", naveo je Večernji Vučićeve reči.

Ovaj zagrebački list navodi i da Vučićeva poseta, iako je on tom posetom želeo da se prikaže kao predsednik koji je "spreman čak i život da da" za svoj narod, ima drugu pozadinu:

"Vučić po svaku cenu želi pod nadležnost Srbije da stavi hidroelektranu Gazivode, najsporniju tačku njegove posete koja je, uz rudnik Trepča i trafostanicu Valač strateški važna za Srbiju", navodi Večernjak.

Sarajevski portal Klix je iz Vučićevog obraćanja u Kosovskoj Mitrovici izdvojio poruku da je laž da se od Beograda taži da prizna kosovsku nezavisnost.

Naveli su da je rekao da ga Hašim Tači ne voli, te da ne voli ni on njega:

"Ali, ako je Stefan Nemanja, osnivac države srpske, mogao pred Manojla Komnena sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omce, zbog iste te Srbije i pred Tačija, i pred svakog drugog na ovom svetu. I pred Mogerini i Merkel i Makrona i Putina. I kao što vidite i smem i mogu", preneo je Kliks.

Ovaj portal je izdvojio i poruku Vučića "da treba sačuvati mir i da treba pokušati da se sa Albancima uspostavi most, da se teži dogovru čak i kada znamo da je to nemoguhe i da nas sve drugo vodi u ambis i katastrofu".

Pročitajte OVDE  koga će Tači da vodi u Preševo.

Izvor: Novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Milošević je bio veliki srpski lider, ali su nam rezultati bili lošiji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA