Najnovije

KAKVO PONIŽENJE ZA OBAMU: Napao Trampa, a ovaj ga...

Bivši američki predsednik Barak Obama održao je govor na Univerzitetu u Ilinoisu i udario oštro po sadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Tramp (foto: RIA)

On je ušao u kongresnu izbornu kampanju i pozvao studente da prisustvuju i učestvuju novembarskim izborima, koji su do sada najvažniji. Između ostalog, predsednika Donalda Trumpa, opisao je kao "simptom američke bolesti".

Obama koji je neke demokrate iznenadio odlukom da ne nastupa u javnosti nakon što je Trampu predao dužnost, optužio je republikance da nisu voljni da budu čuvari demokratije i da predstavljaju pretnje, piše "Dejli mejl". On je dodao da Amerikanci žive u opasnim vremena, kao i da iako Amerika ide napred, dolaskom Trampa na vlast vratila se jedan korak unazad.

- Trebalo bi da budete zabrinuti u kom pravcu idemo. Trebalo bi da i dalje želite da vidite poštenje, pristojnost i zakonitosti u našoj vladi. To ne bi trebalo da bude demokratski ili republikanski - istakao je Obama.

Bivši predsednik se osvrnuo i na nedavni tvit koji je objavio Tramp, a u kome osuđuje državnog pravobranilaca DŽef Sesionsa zbog podignutih optužnica protiv dvojice republikanaca koji su Trampovi sledbenici.

- Ne bi trebalo uopšte da pričamo o tome da moramo da pritiskamo FBI ili generalnog tužioca da bi se koristili zakoni i pravda za kažnjavanje naših političkih protivnika. Ili da zovemo generalnog tužioca da zaštiti naše sledbenike od krivičnog gonjenja. - objasnio je Obama.

Obama ističe i to da "ne bi trebalo da bude demokratski ili republikanski kada neko napada medije samo zato što objavljuje priče koje se njemu lično ne sviđaju".

- Žalio sam se svojevremeno na "Foks NJuz", ali im nikad nisam pretio zatvorom ili ih nazivao neprijateljima naroda - dodaje.

Obama je istakao da "Amerikanci moraju da se suprotstave nasilnicima, a ne da ih prate".

- Trebalo bi da se suprotstavimo diskriminaciji i svakako bi trebalo da budemo u stanju da jasno i nedvosmisleno ustanemo protiv nacističkih simpatizera. Koliko je teško reći da su nacisti bili loši momci? - zapitao se Obama.

Obama je ismejao i Trampa što je prepisao zasluge za ekonomski oporavak za koji su zaslužne mere Obamine administracije. Kazao je da Tramp iskorišćava nerazumevanje među različitim kulturama i nezadovoljstvo ekonomskim stanjem koji su se razbuktali u društvu.

- To nije počelo sa Donaldom Trampom. On je simptom a ne uzrok", rekao je Obama i dodao da "on samo koristi ogorčenja između političara koja ne jenjavaju godinama".

Upravo zbog toga, Obama je pozvao studente da glasaju za demokrate, čak i ako se ne slažu s njima.

- Za dva meseca imamo priliku - ne izvesnost nego priliku da vratimo neki privid razuma u našu politiku - kazao je u govoru.

On se osvrnuo i na članak upućen Trampovoj vladavini koji je objavljen nedavno u "NJujork Tajmsu". Prema njegovim rečima nije normalno da neki članovi vlade, kojima niko ne odgovara, tajno manipulišu predsednikom i žele zahvalnost građana jer su zaustavili 10 odsto ludila, nakon što je podržan sa 90 odsto, piše "Dejli mejl".

Obama je iskritikovao i izgradnju graničnog zida rekavši prilikom obraćanja da "ne mogu da se postave zidovi oko Amerike jer oni ne čuvaju od terorizma i bolesti i predlaže da se pomogne drugim zemljama da se razviju i bore protiv tirana".

- Na kraju krajeva pretnja našoj demokratiji nisu samo Donald Tramp ili sadašnji sastav republikanaca u Kongresu. Najveća pretnja našoj demokratiji je indiferentnost. Najveća pretnja našoj demokratiji je cinizam. Ako ste mislili da izbori nisu važni nadam se da su protekle dve godine ispravile vaš utisak. Politička podela, ogorčenja i paranoje na nesreću su se udomile u Republikanskoj stranci - kaže Obama i dodaje da je "SAD potrebna promena".

Za kraj, Obama je istakao da "on ne drži govor kao bivši predsednik, već kao građanin Sjedinjenih Američkih Država".

- Morate da glasate. Naša demokratija zavisi od toga - zaključuje.

Obe stranke pozivaju svoje pristalice da izađu na izbore 6. novembra na kojima bi demokrate trebalo da osvoje 23 mandata u Zastupničkom domu Kongresa i dva u Senatu kako bi ostvarili većinu u oba doma Kongresa i blokirali Trampov politički program.

Oglasio se i Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je "zaspao dok je slušao kritiku svog prethodnika Baraka Obame", prenose mediji.

- Predsednik Obama se obratio javnosti. Iskren da budem, ja sam počeo da slušam njegov govor, ali u međuvremenu sam zaspao - kazao je on na mitingu u američkom gradu Fargo i dodao da se "uz Obamin govor jako lepo spava".

OVDE pogledajte čime Rusi gađaju teroriste u Idlib.

Izvor: Daily Mail

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tram: Šta mene pitate za Krim, treba pitati Obamu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA