Najnovije

SAMO NAM JE I OVO TREBALO! Pokrenut raskol u Pravoslavlju, Moskva prekida svaki odnos sa Carigradom!

Moskovska patrijaršija najavila potpuni prekid odenosa sa Carigradskom patrijaršijom

Ruski patrijarh Kiril (Foto: Jutjub)

Moskovska patrijaršija potpuno će prekinut euharistijsko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom ukoliko izda tomos o autokefalnosti Ukrajinske crkve – izjavio predsednik odeljenja RPC za spoljne crkvene veze mitropolit Volokolamski Ilarion.



- Kada dođe do drskog i ciničnog mešanja u stvari pomesne pravoslavne crkve – to ne uvodi samo celu situaciju u slepu ulicu, nego i donosi opasnost raskola u svetskom pravoslavlju. Kanonska crkva tu autokefalnost neće primiti. Mi u Ruskoj crkvi tu autokefalnost nećemo priznati. Neće nam ostati ništa drugo do da prekinemo opštenje sa Carigradom – naglasio je drugi po rangu jerarh RPC.

Objasnio je da će Carigrad – ako realizuje svoj pokvareni plan – dati autokefalnost grupi raskolnika koju ne priznaje pravoslavni svet i upozorio patrijarha Vartolomeja:

- Carigradska patrijaršija samu sebe – svojim poslednjim potezima – stavlja izvan kanonskog polja. Izvan pravnog polja vaseljenskog pravoslavlja. A to znači da Carigradski patrijarh više neće imati pravo da se imenuje, kao što je dosad činio, poglavarom 300 miliona pravoslavnih na planeti. Jer, polovina pravoslavnih ga uopšte neće priznavati.

Ilarion je dodatno ukazao da Ruska pravoslavna crkva smatra iscrpljenim sredstva crkvene diplomatije u svojim odnosima sa Carigradskom patrijaršijom:

- Carigradska strana je, s naše tačke gledišta, postupila podlo i verolomno.

O novom udaru na jedinstvo pravoslavlja pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Susret Vartolomeja i Kirila u Carigradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA