Najnovije

10 POSLEDICA BLOKADE ADMINISTRACIJE SAD: Brodovi stoje, kompanije gube 200 miliona dolara dnevno, a Tramp se i dalje inati

Američka privreda sve više oseća posledice blokade rada savezne vlade koja ne funkcioniše još od 22. decembra zbog odbijanja demokrata da glasaju za budžet koji uključuje i pet milijardi dolara za gradnju zida na granici sa Meksikom, za šta se zalaže predsednik SAD Donald Tramp.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Zbog blokade rada vlade trpe kompanije, investitori i potrošači. Evo koje su najveće ekonomske posledice prestanka rada američke vlade:

1. Pomršeni računi investitorima

Dokle god traje blokada rada vlade, Komisija za hartije od vrednosti ne može da odobri prodaju deonica. Bankari i investitori se već žale zbog odloženih inicijalnih javnih ponuda (IPO), a sve veći broj kompanija kaže da ih je to što Komisija za hartije od vrednosti ne može da obavlja svoj posao prisililo da odlože planove za prikupljanje kapitala, pa tako i ukupno poslovanje.

2. Udar na tržište nekretnina

Tržište nekretnina u SAD-u, koje je već izgubilo vrednost, takođe je pogođeno blokadom rada vlade. Prema istraživanju Nacionalne asocijacije za nekretnine, oko 20 odsto agenata koje su ispitivali, rekli su da imaju klijente koji su na neki način bili pogođeni.

3. Nema zvanične statistike

Zatvaranje američke vlade baca neke ključne ekonomske mere u mrak jer prisiljava analitičare da se fokusiraju na alternativne podatke kako bi procenili efekte trgovinskog rata i tempo rasta poslednjih par nedelja. Glavni ekonomisti američke administracije kažu da "u velikoj meri lete naslepo". Većina ključnih izveštaja, uključujući podatke o izvoznoj prodaji, je zaustavljena.

4. Brodovi stoje, blokirane i farmaceutske kuće

Delimično zatvaranje američke vlade usidrilo je ribarske brodove na Aljasci, odložilo javne sastanke oko izgradnje vetroparka na obali Masačusetsa i blokiralo farmaceutske kompanije da traže odobrenje za nove lekove.

5. Odložen povraćaj poreza

Poreska uprava izdaje povraćaj poreza poreskim obveznicima čak i ako se blokada američke vlade proteže na period podnošenja prijava. Samo za dve nedelje je, po ovom osnovu, potražnja više od 18,3 miliona ljudi iznosila oko 12,6 milijardi dolara. Bez prave kotrole podnosioca prijava, ovako veliki izdaci mogu pretstavljati gubitak za budžet SAD.

6. Problemi za poljoprivredu

Blokada američke vlade znači i da će Ministarstvo poljoprivrede odložiti objavljivanje nekoliko važnih izveštaja o kretanju na tržištu i to u vreme kada poljoprivrednici donose odluke o sadnji za predstojeću sezonu.

7. Gubi se 200 miliona dolara dnevno

Kompanije koje su na neki način pod kontrolom federalne države, a bave se, na primer, obezbeđivanjem nadogradnje komunikacionih sistema i sistema vazdušnog saobraćaja, operatori softvera i slično, mogli bi da izgube više od 200 miliona dolara dnevno. To je posledica odlaganja prihoda usled delimične blokade rada vlade, a na osnovu podataka koje je prikupio Bloomberg.

8. Dozvole na "stendbaju"

Avio-kompanije ne mogu da dobiju dozvolu da dodaju nove avione svojim flotama. Hipotekarni zajmodavci ne mogu da verifikuju prihode zajmoprimaca, dok pivari ne mogu da prodaju nova piva jer su im za takve poteze potrebna odobrenja vlade. To je posledica zatvaranja, odnsono blokade, čak zatvorila devet glavnih odeljenja savezne vlade.

9. Pad BDP za oko 0,2 odsto mesečno

Nastavak delimičnog zatvaranja vlade smanjiće ekonomsku proizvodnju SAD-a za oko 0,1 odsto svake dve nedelje. Procena Bele kuće je da bi BDP u prvom kvartalu mogao da se smanji za oko desetinu.

10. Procena useva nemoguća

Prestanak rada vlade odlaže i objavljivanje mesečnih podataka o poljoprivredi, a firme za prognoziranje i trgovci pokušavaju da to nadoknade oslanjajući se na sopstvene prognoze.

Pročitajte OVDE zašto je Rogozin otkazao posetu SAD, i kakav građanski rat pominju.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trampov savetnik Rodžer Stoun – Ako Tramp dobije sledeće izbore, Amerika napušta NATO!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA