Najnovije

BAHATO ZA MEDALJU: Kosovska vlada može da ima više od 150 savetnika, samo ih Haradinaj ima 35, nijedan ne zarađuje ispod 1.000 evra!

Politički savetnici, pa savetnici iz redova manjina, a onda i spoljni savetnici... Tako izgleda savetnička "mini-vojska" kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koja bi tokom ove godine mogla da ima čak 35 članova.

Kosovski parlament (Foto: Jutjub)

Kosovska vlada odobrila je krajem prošle godine dodatan novac iz budžeta kojim će biti plaćeni novi savetnici kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, njih ukupno 35. Kako pišu prištinski mediji, samo za njegovo "savetovanje" godišnje moglo bi da bude izdvojeno skoro 400.000 evra.

Tako će Haradinaj još više povećati budžetsku potrošnju, kao i broj savetnika koje trenutno ima, na još više.

Naime, u decembru prošle godine, kosovska vlada pod Haradinajevim vođstvom, donela je odluku da premijer može imenovati do 15 političkih savetnika. Osim toga, on može imati još devet savetnika iz manjinskih zajednica, uključujući i Crnogorce i Hrvate, iako one nisu zvanično priznate kao manjine, piše "Bota sot".

Zato su očekivanja da će kosovski premijer tokom ove godine imati ukupno 24 savetnika, koji će biti plaćeni novcem poreskih obaveznika.

Osim njihovog broja, i na osnovu odluke o povećanju plata, zarada Haradinajevih političkih savetnika je 1.340 evra. Očekuje se da će oni tokom ove godine primiti više od 32.000 evra mesečno, što je oko 386.000 evra godišnje.

Međutim, tu nije kraj "savetovanju" jer, pored ovih, u njegovom kabinetu navode da on ima i 11 spoljnih savetnika koji nisu plaćeni iz budžeta. Takođe, kažu i da devet "manjinskih" savetnika, ne treba uključivati u ukupan broj savetnika.

U pismenom odgovoru, Haradinajev kabinet opravdava odluku o povećanju broja savetnika premijera, a razlozi su dodatno angažovanje u dijalogu sa Beogradom, ali i oblastima poput vladavine prava i ekonomije.

Savetnici savetnika

Ovo, međutim, nije kraj priče o savetnicima kosovskih vlasti koje, čini se, malo ko može da prebroji.

Tako, prema uredbi koja reguliše ovu oblast, prvi zamenik premijera (u ovom slučaju je to Bedžet Pacoli), može da imenuje do devet političkih savetnika.

Predviđeno je i da zamenici premijera ali bez ministarske funkcije (Fatmir Limaj i Enver Hodžaj) mogu imati 11 političkih savetnika, dok zamjenici premijera koji su i ministri, prema ovoj odluci, mogu imenovati do šest političkih savetnika.

Predviđeno je i da 18 drugih ministara (koliko ih ima kosovska vlada), mogu da imenuju do šest savetnika, što će ukupno biti njih više od 100. Međutim, taj broj može biti i veći za potpredsednike koji su ministri i za one koji su samo ministri, jer pride mogu imenovati i političkog savetnika iz manjinskih zajednica.

Ovo je samo nastavak Haradinajevog bahaćenja, koji je samo tri meseca nakon stupanja na funkciju sam sebi podigao platu za 100 odsto, i ona danas iznosi 2.950 evra mesečno.

Očekivano, opozicija je ovu odluku o "savetovanju", dočekala "na nož", nazvavši je vrhunskom zloupotrebom, zbog čega je Haradinaja pozvala da podnese ostavku.

Poslanici Demokratske lige Kosova (DLK) zatražili su hitnu smenu, sa obrazloženjem da je ovo "vrhunac zloupotrebe novca građana", i da je "imenovanje 80 zamenika ministara, desetina nacionalnih koordinatora, dupliranja plata u kabinetu bilo samo početak".

Najsiromašnija zemlja, najglamuroznija vlada

Poslanik Hadži Avduli koji je rekao da "35 savetnika ne savetuju ništa, a primaju platu koja je nekoliko puta veća od plate hirurga".

- Kancelarija premijera ima više od 600 zaposlenih, a od njih svako ima platu koja je veća od plate nastavnika. Imamo više od 80 zamenika ministara, više od 200 savetnika ministara, sa platama nekoliko puta većim od plata rudara i drugih radnika. Kosovo će kolabirati zbog zloupotreba i iznuda iz budžeta za savetnike bez saveta - rekao je Avdili.

Drugi poslanik LDK, Naser Rugova rekao je da "najmanja i najsiromašnija zemlja u Evropi ima najglamurozniju vladu na kontinentu".

- Klasična otimačina para od najsiromašnijih građana u Evropi! Ovo je skandal - rekao je Rugova.

Pročitajte OVDE kako su Ameri priterali Šiptare uza zid.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haradinaj je finansiran od strane ljudi Hilari Klinton.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA