Najnovije

DIVAC UHVAĆEN NA DELU! Pogledajte kako košarkaška legenda gruva iz sačmare na Božić! (VIDEO)

Pucalo se na Božić u Sakramentu i DŽeksonu, poznatom i po prvoj srpskoj pravoslavnoj crkvi u SAD.

Proslava pravoslavnog Božića u američkom DŽeksonu (Foto: Jutjub)

Očekivano, u centru pažnje našao se i Vlade Divac, koji je posebno uveličao slavlje u DŽeksonu, kalifornijskom mestašcetu u kom pretežno žive potomci prvih srpskih doseljenika na američki kontinent. Grmelo je od pucnjave u DŽeksonu, naravno, oružje je po pravilu punjeno ćorcima i sve se obavlja uz policijsku pratnju i sa dozvolom, bez ikakvih incidenata već decenijama. Štaviše, svi se raduju u DŽeksonu kada dođe trenutak da Srbi na ovaj način obeleže Božić, a tim povodom su pričali i organizatori proslave u Americi.

Eli Bradarić jedan je od momaka koji je u prvim redovima kada se organizuju srpske svečanosti, a posebno je za njih zadužen Bou DŽilman, momak za kog niko po imenu ne bi slutio da korene vuče iz Nevesinja. Ipak, Bou vrlo dobro zna ko su mu preci.

- Sava Vuković i Bosiljka Pavlović, došli su iz Nevesinja u DŽekson 1898. godine. Mnogi Srbi su završili tada ovde tokom zlatne groznice, naš grad su zapravo Srbi i gradili, svi u ovom okrugu jako vole naš narod - kaže Bou.

- DŽekson je naše pretke podsećao na njihova sela i stara imanja, rasprostranjeni su brežuljci, kuće su "razbacane" kao u starim selima. Srbi iz DŽeksona pucaju na Božić više od 100 godina, tradiciju smo doneli još iz perioda dok smo bili pod Otomanskom imperijom. Srbi su bili progonjeni zbog hrišćanskih praznika, a na Božić su pucali kako bi podsetili Turke da će ih slaviti u svakom slučaju. Ta tradicija je doneta ovde i zajednica je i dalje voli. Jedno sećanje iz detinjstva je posebno urezano u pamćenje ovom momku.

- Sećam se, kao dete sam se i po tri dana vozio sa svojim đedom, Neđom Vukovićem, kako bismo slavili Božić. On bi poveo karavan Srba kroz grad, a kada je preminuo, ja sam se pobrinuo da ova tradicija ne zamre. Ne slažu se baš svi sa njom, ali tako smo uvek radili u DŽeksonu i nastavićemo dok ja ne umrem.

Posle pucnjave, ide se u crkvu, a onda se sa pečenom prasetinom ide kroz nekoliko kuća.

- Poslednja koju obilazimo pripada porodici Vukajlović, na kraju noći imamo vatromet i vuču konopaca Srbi protiv Amerikanaca. Srbi nikada nisu izgubili - kroz smeh će Bou.

Ovaj put, posebno je Srbe u DŽeksonu oduševio Vlade Divac. Takođe, populacija srpskih potomaka koristi svaku priliku da podrži Sakramento Kingse.

- Svi smo fanovi Kingsa, Vlada i Peđa vode klub, Bogi i Bjelica igraju, a mi idemo kad god možemo, Sakramento nam je na sat vremena vožnje. Takođe, imamo dečji letnji kamp u DŽeksonu, zove se po Svetom Savi, Vlade je tu dovodio decu i generalno je provodio dosta vremena u DŽeksonu kada je bio igrač. Kada sam ga sreo, rekao sam: Vlade, imam slobodno sedište i jednu sačmaru za tebe. Rekao je: Prihvatam ponudu!

Jokić nema želju da igra za Srbiju. Pogledajte OVDE zbog čega je doneo takvu odluku.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbi proslavljaju Božić u gradu DŽeksonu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA