Najnovije

NOVA DOZA IDIOTIZMA U HRVATA: Kako ih samo nije sramota?! Ovo je kap koja preliva čašu! (VIDEO)

U Zagrebu se sprema promocija još jedne knjige koja negira ustaške zločine. Centar "Simon Vizental" traži zabranu dela "Razotkrivena jasenovačka laž".

Ustaše slave "Oluju" (Foto: Jutjub)

“Jasenovac nije bio logor smrti, niko u njega nije doveden da bi bio ubijen. Na ovo mesto niko nije dospeo zato što je bio Srbin, Jevrejin ili Rom.”

Na ovoj ideološkoj platformi u režiji nove, revizionističke, hrvatske istoriografije ponikla je i knjiga "Razotkrivena jasenovačka laž" autora Josipa Pečarića i dr Stjepana Razuma, čija je promocija zakazana za 17. januar u dvorani Isusovačke crkve u Zagrebu.
Na najavu promocije ovog kontroverznog izdanja koja negira ustaške zločine i Holokaust reagovao je Centar “Simon Vizental” koji je pozvao hrvatske vlasti da zabrane ovu knjigu, kao i sva ostala dela sličnog sadržaja.

U saopštenju koje je potpisao lovac na naciste Efraim Zurof Hrvatska se podseća da treba da preduzme sve korake da bi sprečila negiranje Holokausta i istorijskih činjenica.

- Ovo delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista u Jasenovcu. Hrvatska je članica Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust i trebalo bi da preduzme sve korake da spreči negiranje Holokausta i istorijskih činjenica - navodi se u saopštenju.

Inače, izdavač knjige je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji je osnovni cilj negiranje ustaških zločina i revizija istorijskih činjenica. Ovo društvo već je izdalo i knjigu "Jasenovački logori - istraživanja" autora Vladimira Horvata, Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković. U njoj se, između ostalog, navodi:

- Zatočenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani. Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne za pojedine prestupe, te partizanski i saveznički napadi. Niko u logor nije dospeo, niti bio ubijen, samo zato što je Srbin ili pravoslavac. 

Osvrćući se na rad ove organizacije, Centar "Simon Vizental" ocenjuje da je Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzoriše promociju, osnovano u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše.

- Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput "Razotkrivene jasenovačke laži" u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena - piše Zurof u saopštenju.

A autori knjige Josip Pečarić i Stjepan Razum u javnosti su poznati po aktivističkom revizionističkom delovanju. Oni pripadaju korpusu hrvatskih kvaziistoričara čije delo, kako objašnjavaju poznavaoci prilika u Hrvatskoj, ima cilj da skrene pažnju sa istinskog istraživanja zločina NDH.

Pečarić je ugledni matematičar koji se u slobodno vreme bavi revizijom istorije, a široj javnosti je poznat jer je 2015. godine dao podršku inicijativi da ustaški poklič "Za dom spremni" postane službeni pozdrav koji bi se koristio u hrvatskoj vojsci.

Drugi autor Stjepan Razum je katolički sveštenik zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu, a bavi se crkvenom istorijom. Stjepan Razum je na svom fejsbuk-profilu 2017. godine, u nekoliko navrata objavio video-poruke u kojima se rehabilituje politika Adolfa Hitlera i negira postojanje gasnih komora u Aušvicu. Jedan od njih upotpunio je i statusom: "Ne radi se o podmetanju samo Hrvatima u Jasenovcu, već se to isto radi i Nemcima s Aušvicom".

Osim knjige, kontroverzno je i mesto promocije. Isusovačka crkva u Zagrebu često je mesto promocije nove hrvatske istoriografije. U ovom hramu, inače, održavaju se i mise za poglavnika Antu Pavelića.

Novi napad na Amfilohija Radovića u Crnoj Gori. Pogledajte OVDE šta to rade Milogorci.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stjepan Razum na promociji knjige “Krug zemaljski” Elvisa Duspare

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA