Najnovije

SOVJETSKO ORUŽJE KAO UZOR: Poljska i Ukrajina grade zajednički PVO sistem!

Poljska i Ukrajina planiraju da stvore zajednički sistem protivvazdušne odbrane. Mišljenja ruskih eksperata o tome koliko je realno da se taj plan ostvari su podeljena, ali su svi saglasni da bi taj projekat mogao da se suoči sa ozbiljnim teškoćama, s obzirom na stanje u ukrajinskoj namenskoj industriji.

Ruski S-400 (Foto: Ria)

Vest o planovima Varšave i Kijeva obnarodovao je predstavnik poljske kompanije „VB elektroniks“ Roman Mušal, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude zasnovan na poboljšanoj verziji sovjetske rakete R-27, klase „vazduh-vazduh“.

On je podsetio da njegova kompanija već sarađuje sa ukrajinskim državnim koncernom „Ukroboronprom“ i naglasio da je većina potrebnih elemenata već napravljena: motor, gorivo, samovođene glave, aktivna, pasivna i termografska kamera. Proizvodnja u Poljskoj bi trebalo da počne za oko tri godine.

Mušal je dodao da će novi raketni sistem biti korišćen za zaštitu važnih zgrada i objekata i kopnene vojske od svih tipova aviona, helikoptera, krstarećih raketa, navođenog oružja, raketa „vazduh-zemlja“ i protivbrodskih raketa.

Novi sistem protivvazdušne odbrane ima radijus dejstva do 30 kilometara za rakete sa infracrvenim navođenjem („vičer i-ti“), 25 kilometara za verziju sa aktivnim radarskim navođenjem („vičer i-ti“) i skoro 110 kilometara za pasivnu radarsku verziju („vičer pep“). Takođe će imati i sistem vertikalnog lansiranja.

Kako se navodi, sistem protivvazdušne odbrane moći će da se instalira na vozilo „Jelč 662D“, poljske proizvodnje.

Iako neki ruski stručnjaci smatraju da su male šanse da će taj projekat biti realizovan, ekspert Jurij Borisjonok smatra da određene šanse, ipak, postoje.

„U principu, situacija u vezi sa saradnjom Poljske i Ukrajine u oblasti raketne odbrane je politički jasna. Varšava želi da pruži svu moguću pomoć svom savezniku koji nije član NATO-a. Taj projekat ima određene šanse da bude ostvaren. Međutim, postoje i objektivne činjenice koje mogu biti prepreka za realizaciju tog projekta. Glavna smetnja je ta što se odbrambeno-industrijski kompleks Ukrajine nalazi u veoma teškom stanju, mnoge tehnologije su tamo izgubljene i nestale, a stručnjaka, kao što je poznato, više nema“, rekao je Borisjonok.

Eksperti smatraju da je taj projekat još jedan pokušaj ukrajinske namenske industrije da pokaže da se vojna preduzeća nisu raspala i da su u stanju da stvaraju konkurentne proizvode.

Stručnjaci takođe podsećaju da je raketa R-27 proizvođena još u sovjetsko doba. Dokumentacija i projekat razvoja nalaze se u Rusiji, ali je jedno vreme ta raketa proizvođena i u jednom kijevskom vojnom preduzeću.

„Priča o modifikaciji rakete R-27 je interesantna. Ona je stavljena u upotrebu još za vreme Sovjetskog saveza. Poljaci sada zaista mogu da pomognu, ali je zanimljivo to što će morati da se vrate onim izvorima od kojih zemlje NATO-a, među kojima je i Poljska, pokušavaju na sve načine da se distanciraju. Videćemo za tri godine šta će biti sa tim projektom, jer jedno su namere, a sasvim drugo je realizacija projekta“, kaže Borisjonok.

Eksperti ukazuju i na to da ovde postoji i komercijalni interes, koji se izražava u saradnji sa poljskom stranom. Nije tajna da su mnoge države, uključujući i Poljsku, zainteresovane za vojne tajne koje su ostale u Ukrajini, stoga taj projekat može biti klasičan „transfer tehnologija“. Stručnjaci podsećaju da su tako sovjetske vojne tajne već procurele iz Ukrajine u Tursku, pa čak i u Severnu Koreju.

Pročitajte OVDE sve o napadu Britanaca na Siriju. Pogledajte video.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA