Najnovije

Vučić nije dobio najviše odličje od Putina

Orden Aleksandra Nevskog nije najviši orden ruske države, kako to tvrdi predsednik Srbije i nedavno proglašeni dobitnik navedenog odlikovanja Aleksandar Vučić.

Vučić i Putin (Foto: kremlin.ru)

Prema javno dostupnim podacima, najviši orden u Rusiji je orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog, koji je pre dve i po godine predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio predsedniku Kine Si Đipingu, „zbog velikih zasluga za jačanje prijateljstva i saradnju između naroda Rusije i Kine“.

Istovremeno, sporna je Vučićeva izjava da orden Aleksandra Nevskog, „poslednjih godina nije dobio nijedan Srbin“ , budući da je u novembru 2016, list Kurir objavio da je srpski političar i biznismen Bogoljub Karić „dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog za zasluge i otadžbinu“.

Prema tvrdnjama tog lista, „u prisustvu najuglednijih ličnosti Rusije, u prepunoj sali dvorca Sojuzov…priznanje Kariću, u ime Putina, uručio je predsednik ruskog udruženja Otadžbina Aleksandar Mihajlović Volovik….za društveno-ekonomske zasluge prema Ruskoj Federaciji kao prema svojoj otadžbini Srbiji“…

„Knez Aleksandar Nevski je jedna od najpopularnijih ličnosti u ruskoj istoriji. Zato postoji više društvenih nagrada koje u svom nazivu imaju ime Aleksandra Nevskog. U zvaničnim bazama podataka nema informacija da je iko od državljana Srbije 2016. godine dobio Orden Aleksandra Nevskog“, rekli su za Danas u Ambasadi Rusije.

U pres službi Karića rečeno je da Bogoljub Karić nije u pomenuto vreme od Putina dobio orden o kome je reč. Detaljnije objašnjenje nije dobijeno.

S druge strane, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić objavio je na svom Tviter nalogu: „Orden Svetog Aleksandra Nevskog, kojeg su dobili NJegoš i drugi velikani, prestao je da se dodeljuje 1917. Orden Aleksandra Nevskog, koji je dobio Vučić, vredan je pažnje, ali nema istu težinu. Pre dve godine ga je dobio i Bogoljub Karić. Koristim priliku da čestitam obojici.“

Jeremić je uz takvu objavu postavio „i skrinšot“ poruke zahvalnosti koju je Bogoljub Karić objavio na društvenim mrežama u novembru 2016, a čiji početak glasi: „Hvala predsedniku Putinu na ordenu Svetog Aleksandra Nevskog za zasluge i otadžbinu koji mi je dodelio.“

U zvaničnom saopštenju Kremlja od 7. januara navodi se da Putin dodeljuje Vučiću orden Aleksandra Nevskog „za veliki lični doprinos multilateralnoj saradnji sa Ruskom Federacijom“, dok su Večernje novosti u oktobru 2018. prve objavile da će predsednik Srbije dobiti to priznanje.

Istorija ordena Aleksandra Nevskog pokazuje da predsednik Srbije formalno gledano nije dobio isto odlikovanje kao, recimo, bivši predsednik srpske vlade Nikola Pašić. Orden koji je davne 1725. ustanovila imperatorka Katarina I imao je naziv „Imperijalni orden Svetog Aleksandra Nevskog“.

Po svom statutu, koji je više puta menjan, orden se dodeljivao za civilne i vojne zasluge, domaćim i stranim državljanima. Orden je do ukidanja 1917. dobilo oko 3.000 ljudi, među kojima i jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević i pomenuti Nikola Pašić.

Prema tvrdnjama pojedinih istoričara, vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović Karađorđe nije bio nosilac ordena Svetog Aleksandra Nevskog, kako to sada navodi predsednik Srbije, već je Karađorđe od Rusije dobio „Imperijalni orden Svete Ane u prvom stepenu“.

Tokom Drugog svetskog rata, ukazom Prezidijuma vrhovnog sovjeta SSSR od 29. jula 1942. uspostavljen je orden Aleksandra Nevskog. Orden je dodeljivan za vojne zasluge, oficirima i jedinicama Crvene armije, za „hrabrost i odlučno vođstvo“. Istoga dana uspostavljena su još dva ordena višeg reda – Orden Suvorova i Orden Kutuzova.

Orden je dodeljen i nekolicini stranih oficira, učesnika rata, uključujući pojedine pripadnike Jugoslovenske armije, dok je predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio nosilac Ordena Suvorova, zajedno sa još trojicom jugoslovenskih generala – Kočom Popovićem, Aleksandrom Rankovićem i Arsom Jovanovićem.

Ranković i Jovanović bili su nosioci i Ordena Kutuzova. Odlukom Vrhovnog sovjeta Ruske Federacije od 20. marta 1992, u Rusiji je uspostavljen orden Aleksandra Nevskog, po izgledu identičan sovjetskom ordenu istog imena. Orden je bio namenjen za vojne zasluge, ali nikada nije dodeljen.

Ukazom tadašnjeg predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva od 7. septembra 2010. statut ordena Aleksandra Nevskog se u potpunosti menja i on uz neke izmene preuzima izgled Imperijalnog ordena Svetog Aleksandra Nevskog.

Nemanja Todorović Štiplija, heraldičar i glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, objašnjava za Danas da postoje ruski državljani dobitnici ordena Aleksandar Nevski „koji to odlikovanje dobijaju po automatizmu – za 20 godina službe“, kao i oni čije ukaze o dodeli objavljuje predsednik Rusije.

– Od 2010. do danas ovaj orden dobilo je oko 300 ljudi. Među ruskim državljanima tu su patrijarh Kiril, te političari Boris Grizlov, Genadij Zjuganov, Vladimir Žirinovski i drugi…. Među dobitnicima je veoma malo stranih državljana, manje od deset, uključujući predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, predsednika Tadžikistana Emamolija Rahmoma, predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova, i, naravno, Aleksandra Vučića, ističe sagovornik.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković kaže da je veoma značajno što je Vučić dobio orden Aleksandra Nevskog, „jer je to čast koja se ne ukazuje često inostranim državnicima“ i da je to odraz prijateljstva Srbije i Rusije.

Nikolić dobitnik Ordena prijateljstva

Predsednik Rusije uručio je u novembru 2017. Orden prijateljstva bivšem predsedniku Srbije i predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavu Nikoliću, „za njegov veliki lični doprinos jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije“. Priznanje je dodeljeno na Dan narodnog jedinstva, kojim se u Rusiji obeležavaju događaji iz 1612, kada je narod pod rukovodstvom Kuzme Manjina i Dmitrija Požarskog oslobodio Moskvu od poljskih osvajača. Zahvaljujući na priznanju, Nikolić je tada rekao da „orden u ime građana Srbije dobija od države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika“.

Šta Dejan Berić kaže o ordenu kojeg će Putin dodeliti Vučiću pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA