Najnovije

HRVATSKI SNAJPERI U SIRIJI: U rukama islamista primećene snajperske puške Elmech

Elmech EM 992 (kao i EMM 992 i 994) je snajperska repetirka koju je dizajnirala i proizvela hrvatska kompanija „Elmech Razvoj, Ltd. d.o.o“. Ovo predueće ima svoje korene još od 1969.godine. NJena fabrička postrojenja su smeštena na dva mesta u severozapadnoj Hrvatskoj, od kojih se jedan pogon nalazi u Gotalovcu, i drugi u Čretu pored Krapinskih Toplica.

Islamisti (Foto: Tviter)

Elmech je prvobitno proizvodio samo municiju za minobacače i težu artiljeriju. Iako ju prvenstveno koriste hrvatski i slovenački snajperisti, EM 992 i EMM 992 takođe svoju upotrebu nalazi i u lovu. Neke od ovih pušaka su prodate i rumunskoj vojsci, ali se ne zna tačno koliko ih je ukupno isporučeno.

Radi se o standardnim snajperskim puškama hrvatske vojske i policije. U njenoj izradi je pomešano nekoliko modela drugih pušaka. Elmech EM 992 ima kundak od kvalitetnog laminiranog drva zaštićenog od vremenskih uticaja, Timney podesivi okidač od puške K98 Mauzer, te sportsku cev od finskih pušaka Sako TRG na koje je dodat kompenzator za eliminaciju trzaja.

Na pušku je moguće postaviti i univerzalni dvonožac Harris. Regularni optički nišan je Leupold & Stevens Vari-X 3.5–10× s osvetljenim krstastim nišanom i pomoćnim podesivim čeličnim nišanima.

Puška se proizvodi u kalibrima NATO 7,62, 300 Winchester Magnum i 338 Lapua Magnum.

Rusi srušili vanzemaljsku letilicu- 5 vanzemaljaca preživeli pad i napravili pokolj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj sa sirijskog ratišta za jučerašnji dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA