Najnovije

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA MAKEDONIJU: Zaev i bez Albanaca ima većinu za izmenu ustava i uvođenje novog imena države!

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez podrške opozicionog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija, piše skopski Nezavisni vesnik.

Zoran Zaev, premijer Makedonije (Foto: Jutjub)

Kako navodi ovaj list, ovo je najnovija informacija koja "kruži u kuloarima makedonskog parlamenta uoči početka sednice". Ovu vest nije, međutim, objavio nijedan relevantniji medij u Makedoniji. Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa Zoranom Zaevim na čelu moći da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

Pojedinačno najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog saopštila je ranije da neće prisustvovati sednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promene. Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan u grčkoj skupštini, Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija. To bi značilo kraj dvadeset godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvaranje vrata Makedoniji za ulazak najpre u članstvo NATO, potom i u EU.

Inače, tokom prethodna dva dana dok su trajali pregovori dvotrećinskoj većini ispred zgrade parlamenta protestovali su građani, kojima su se oba dana pridružili i predstavnici VMRO-DPMNE.

Dokument CIA ledi krv u žilama. Rusi oborili vanzemaljsku letelicu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zoran Zaev kao gost u emisiji “Otvoreno” na makedonskoj “Televiziji 24”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA