Najnovije

MAKEDONIJA ZVANIČNO DOBILA NOVO IME: Dogovor sa Albancima u poslednjem trenutku

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Premijer Zoran Zaev rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

Makedonija (Foto: Jutjub)

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Nije bili glasova protiv, niti uzdržanih. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

"Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere", istakao je Zaev.

Dodao je da je opozicioni VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO-u.

VMRO-DPMNE je, kako je u četvrtak i najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, bojkotovao glasanje jer smatra da promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Nakon usvajanja odluke, makedonska vlada je saopštila da su građani, preko predstavnika u Sobranju, večeras napisali novo, istorijsko poglavlje državnosti.

Kako se navodi, makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju iste i zaštićene. "Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije", piše u saopštenju.

Dogovor sa Albancima u poslednjem trenutku

Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke Besa, kojim je zahtevano da se obriše reč "makedonsko" u delu državljanstvo kod etničkih Albanaca.

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova Bese, da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji "makedonsko", na albanskom, u prevodu, "iz Makedonije", a na engleskom "macedonian".

Makedonija će i zvanično promeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Evropski zvaničnici čestitali Makedoniji

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama.

"To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma", navode u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonski politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste "jedinstvenu i istorijsku" priliku za rešavanje jednog od "najstarijih problema u regionu" i da odlučno krenu napred putem EU.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je večeras na Tviteru čestitku premijeru Zoranu Zaevu.

"NATO snažno podržava punu primenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu", poručio je Stoltenberg putem ove društvene mreže. 

Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa saopšteno je da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su odluku makedonskog parlamenta.

"Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO-u i otvoriti pristupne pregovore sa EU", istakao je Mas u saopštenju.

Šefica austrijske diplomatije naglašava da "odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska".

"Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije", smatra Knajselova.

Ukoliko Prespanski sporazum bude ratifikovao i grčki parlament, što je gotovo izvesno, biće okončan 27 godina dug spor dve države oko imena Makedonije, koji je na trenutke dobijao i dramatične razmere, poput ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.

Postizanju sporazuma dve strane u velikoj je meri pomogla međunarodna zajednica, pre svih izaslanik UN Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima između Atine i Skoplja.

Kako gradonačelnik uzima 100.000 evra, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Severna Makedonija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA