Najnovije

ZAHAROVA: SRJ među žrtvama mešanja SAD u unutrašnja pitanja! Tako su opravdavali Hirošimu!

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje".

Marija Zaharova (Foto: Ria)

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je optužila američku administraciju za mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država, izdvojivši SR Jugoslaviju kao jednu od žrtava takvog mešanja.

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje", prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da postoji i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudra Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da "nauči" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Potom je, kako je navela, "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam".

Zaharova je ocenila da je u poslednje vreme ovo mešanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

Zaharova: Ne dolazi u obzir razmena velana za Ruse u SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da trenutno ne dolazi u obzir razmena Pola Velana, koji je uhapšen u toj zemlji zbog sumnje za špijunažu, za ruske državljane pritvorene u SAD.

"Volela bih da naglasim da razmena Pola Velana za nekoga ko se drži u pritvoru u inostranstvu ne dolazi u obzir u trenutnoj fazi", rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da će ambasade Velike Britanije, Irske i Kanade dobiti konzularni pristup Velanu, prenosi Tass.

Zaharova je rekla da su zaposleni u američkoj ambasadi u Moskvi odmah dobili pristup Velanu.

Ona je dodala da se tokom istrage ispostavilo da uhapšeni ima državljanstvo tri zemlje - SAD, Irske i Kanade, ističući da su ambasade navedenih zemalja o tome obaveštene.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ako bude osuđen, preti mu kazna od 20 godina zatvora.

Pročitajte OVDE na šta to Cipras upozorava.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zaharova o razgraničenju Srba i Albanaca.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA