Najnovije

SRBIJA PODNELA KRIVIČNU PRIJAVU: Hrvatski ministar odbrane odgovoran za smrt stotina Srba

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više osoba zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od kojih osmoro dece.

Damir Krstičević (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske)

Ovo je samo jedan od ratnih zločina počinjenih u zoni odgovornosti Krstičevića, koji je komandovao 1995. godine Četvrtom gardijskom brigadom HV.

MUP Republike Srpske je još 2005. godine dostavio Tužilaštvu BiH Izveštaj o otkrivanju krivičnog dela i izvršioca krivičnog dela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" za četiri lica i više nepoznatih pripadnika Četvrte gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske.

Izveštaj se odnosi na krivično delo izvršeno 13. septembra 1995. godine u mestu Bravnice, u opštini Jajce, a dopunjen je 2007. godine. U dokumentu su navodi da je Četvrta brigada Hrvatske vojske zašla duboko u teritoriju susedne BiH i da su njeni pripadnici učestvovali u akcijama "Maestral" i "Južni potez", koje su bile nastavak "Oluje", a koje su sprovedene na području Drvara, Šipova, Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Jajca i drugih opština u septembru i oktobru 1995. godine.

MUP Srpske je u izveštaju upućenom Tužilaštvu BiH kao osumnjičene za ratne zločine nad Srbima sa ovog područja, gde je ubijeno više od 1.000 Srba, naveo Tihomira Blaškića, Stanka Soptu, Damira Krstičevića i Marija Petrovića, komandante HV i HVO, kao i više N.N. pripadnika Četvrte gardijske brigade HV i Druge gardijske brigade HVO.

Simo Tuševljak, inspektor Uprave MUP RS za suzbijanje terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina i krivičnih dela po međunarodnom humanitarnom pravu, kaže, za "Novosti", da od 2007. godine predmet protiv Krstičevića i ostalih stoji u Tužilaštvu BiH i da ništa po tom pitanju nije urađeno.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za "Novosti", da je Tužilaštvo BiH 2016. godine zatražilo od Centra dokaznu dokumentaciju u slučaju zločina u akcijama "Južni potez" i "Maestral", gde je, između ostalih, komandnu odgovornost imao i Damir Krstičević.

- Mi smo dostavili više od 1.500 dokumenata - ističe Kojić.

On kaže da se ovde radi o tipičnoj komandnoj odgovornosti.

Neđo Mitrović, predsednik Reubličke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika, kaže, za "Novosti", da porodice ubijenih Srba očekuju od Krstičevića da kaže gde su grobnice sa telima više od 80 ubijenih Srba, koji ni do dana današnjeg nisu pronađena, a ljudi su pobijeni u zoni njegove komandne odgovornosti.

Vučić: Nadam se da će pravda pobediti

Mi gonimo Srbe koji su počinioci zločina, ali takođe i gonimo i znamo da postoje mnogi koji nisu odgovarali a počinili su najgore zločine protiv srpskog naroda - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje povodom podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića zbog ratnog zločina nad Srbima, i da li će žrtve dobiti pravdu, Vučić je rekao:

- Nadam se da će pravda biti zadovoljena. Preskočiću deo šta o tome mislim.

On je istakao da se zna da postoje mnogi koji nisu odgovarali a počinili su zločine protiv srpskog naroda, bilo na teritoriji KiM, RS, nekadašnje Srpske Krajine....

- Ali, prosto, oni su samo žrtve, a zna se ko je bio agresor - Srbija - podsetio je Vučić kako se prema tome drugi odnose.

Beogradski advokat Dušan Bratić, koji je Tužilaštu za ratne zločine Srbije podneo krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra odbrane, izjavio je da Krstičević može i u Srbiji da odgovara za ratni zločin. Bratić podseća na odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za procesuiranje ratnih zločina iz 2003. Te odredbe su u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije, koji poznaje princip univerzalne nadležnosti, odnosno jurisdikcije, kao princip međunarodnog prava.

Šta Šiptari spremaju Srbiji, a gore je od taksi, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Krstičević u ratu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA