Najnovije

GRMLJAVINA IZNAD KUBANJA: Počela intenzivna faza preobuke pilota za “leteći tenk” Su-25SM3

U Krasnodarskom kraju piloti jurišnog avio-puka su započeli obuku na novim taktičkim jurišnim bombarderima Su-25SM3. Ovo je danas saopštilo rusko Ministarstvo odbrane. Naime, duboko modernizovani taktički jurišnici Su-25SM3 su postali deo ove jedinice 2018.godine. Radi se o verziji aviona koju su piloti već prozvali „Supergrač“ i njegova osnovna funkcija je drastično povećanje stepena zaštite od svih tipova protivvazduhoplovnih raketa, i ukupne žilavosti u uslovima intenzivne eksploatacije.Avio-puk se nalazi u sastavu Južnog vojnog okruga.

SU 25 (Foto: mil.ru)

Obuka se sastoji od avio-poletanja u dnevnim i noćnim uslovima, na visinama od 150-3000 metara. Piloti će proći nastavne jedinice koji se tiču tehničko-taktičkog programa koji je specijalno koncipiran za jurišnu avijaciju. Oni će oprobati Su-25SM3 u uslovima vazdušne bitke, zatim udara po kopnenim ciljevima uslovnog neprijatelja bombama i raketama koje se nalaze u njegovom arsenalu. Piloti će testirati manevarske sposobnosti aviona, gde će letelica sa standardnim opterećenjem izvoditi najsloženije letačke figure, pri brzinama koje se kreću u rasponu od 300-800 km/čas. Obuka će se izvoditi kako pojedinačno, tako i u parovima.

Su-25SM3 predstavlja duboku modernizaciju poznatog sovjetskog jurišnika Su-25 „Grač“. Ovaj avion je sa velikim uspehom učestvovao u velikom broju lokalnih i regionalnih sukoba. Poslednja njegova aktivnost je vezana za učešće u ruskoj vazdušnoj operaciji u Siriji.

Osnovu paketa SM3 predstavlja integracija novog opto-elektronskog kompleksa SOLT-25, koji po svojim ukupnim karakteristikama predstavlja ozbiljan iskorak unapred, kada su u pitanju ovi sistemi. SOLT-25 predstavlja višekanalni kompleks, koji pored TV-kanala, ima termovizijsku kameru i laserski daljinomer. Zahvaljujući svojim naprednim karakteristikama on može uspešno da detektuje veliki broj „tačkastih“ ciljeva na ozbiljnim daljinama, i to u svim meteo uslovima, dan/noć. Odlikuje se visokim stepenom automatizacije, što do krajnjih granica pojednostavljuje posao pilota. Takođe, značajno je unapređen i kokpit aviona koji je obogaćen novim Head-up displejom, kao i dodatnim ekranima koji pomažu pilotu prilikom kontrole statusa glavnih sistema aviona.

Avion je ozbiljno modernizovan i kada je u pitanju njegova oklopna zaštita. Paket oklopne zaštite se sastoji od kombinacije oklopnih ploča izrađenih od titanijuma i specijalnih čelika. Posebno su ojačani vitalni delovi aviona, koju su duplirani i koji mogu da izdrže pogodak granate kal.30 mm. Za zaštitu od lprs koje se lansiraju sa ramena zadužen je sistem za protivelektronsku borbu «Vitebsk». Namenjen je da štiti avion od protivničkih raketa opremljenih infracrvenim, ultra-ljubičastim, optičkim i radarskim glavama za samonavođenje.

Ono što je posebno interesantno jeste proširenje njegovih taktičkih karakteristika za borbu protiv vazdušnih ciljeva. Naime,zahvaljujući integrisanoj opremi ovi avioni su dobili mogućnost upotrebe vazduhoplovnih raketa klase vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77 i R-27. Dakle, postali su lovci-bombarderi.

Trenutno se u sastavu VKS RF nalaze 4 jurišna avio-puka i nekoliko samostalnih eskadrila koji su  opremljeni avionima Su-25. Za očekivati je da u bliskom vremenskom periodu sve ove jedinice budu preoružane novim super-jurišnicima Su-25SM3.

Na internetu se pojavio video snimak u kojem poznati komičar i predsednički kandidat iz Ukrajine Vladimir Zelenski “sahranjuje” Petra Porošenka. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA