Najnovije

HARADINAJ PRKOSI AMERICI: Takse i do 2022. ako ne bude sporazuma!

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je potvrdio da su SAD zvanično zatražile da Priština ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Haradinaj je na konferenciji za novinare kazao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta.

„Ambasador je izrazio stav američkih vlasti o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove“, rekao je Haradinaj nakon sednice takozvane kosovske vlade.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će uvećane takse ostati na snazi do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao srpskim priznavanjem kosovske nezavisnosti.

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu Haradinaj je nazvao „cirkusom“ i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanja taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sporazum.

„Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatan, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti“, kazao je Haradinaj.

On očekuje da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

„Ako obe zemlje ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno“, rekao je Haradinaj.

Pročitajte OVDE zašto su Šiptari u strahu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haradinaj: Vučić nudio priznanje Kosova u zamenu za deo teritorije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA