Najnovije

Komandant izraelske vojske priznao: Naoružavali smo teroriste u Siriji

Odlazeći načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga je obelodanio i potvrdio loše čuvanu tajnu izraelske vojske, da je snabdevala oružjem sirijske militante u borbi protiv vlade predsednika Bašara Asada, „radi samoodbrane“.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Gadi Ajzenkot, koji je u poslednje tri godine bio načelnik Generalštaba izraelskih snaga, rekao je za "Sandej tajms" u oproštajnom intervjuu, da je Izrael bio direktno uključen u sirijski sukob na strani militanata u Siriji, nešto što je Tel Aviv ranije odbijao da prizna.

General, koji se povlači iz vojne službe, rekao je da je Izrael snabdevao militante na granici lakim oružjem u svrhu "samoodbrane".

Dok su direktne veze između sirijskih militanata i izraelskih komandanata zvanično otkrivene po prvi put, glasine o bliskim vojnim vezama između naoružanih militanata i izraelske vlade već godinama kruže.

Spoljnopolitički magazin je u septembru objavio da je Izrael snabdevao oružjem i davao novac za najmanje 12 militantnih grupa skrivenih u južnoj Siriji. Kako se navodi, taj aranžman je uključivao izraelske zvaničnike koji su takođe davali mesečne naknade od 75 dolara po osobi za militante, pored sredstava koje su njihovi lideri dobili za nabavku oružja na crnom tržištu.

Zauzvrat, očekivalo se da će militanti odvratiti Hezbolah i snage koje podržava Iran od izraelskog dela Golanske visoravni.

Ova šema je, kako se navodi, bila na snazi tokom cele operacije "Dobri susedi", koja je službeno počela u junu 2016. i završena prošlog novembra. U okviru ovog poduhvata, Izrael je otvoreno pomagao militantima, ali je tvrdio da je pomoć strogo humanitarna. Izrael je primao ranjene militante iz Sirije i njihove porodice u svojim bolnicama, obezbedio oko 1524 tone hrane, 250 tona odeće, 947.520 litara goriva, kao i ogromnu količinu medicinskog materijala.

Međutim, donedavno je Izrael neprestano poricao bilo kakvo učešće. Izveštaj "Jerusalem posta" u septembru o izraleskim snagama, kojim se potvrđuje da je obezbeđivano naoružanje za militante u Siriji, odmah je povučen sa njegove internet stranice. Predstavnici lista su tada za RT saopštili da su bili prisiljeni da uklone članak zbog cenzure vojske, očigledno, "iz bezbednosnih razloga".

U novembru je general Geršon Hakohen, bivši visoki komandant izraelske vojske, otkrio da se bivši ministar odbrane Moše Jalon lično susreo sa grupom sirijskih militanata, ne navodeći vremenski period. Jalon je bio ministar odbrane Izraela od 2013. do maja 2016. godine.

Izraelska vojska izgleda da je konačno počela da otkriva obim svog učešća u sirijskom sukobu, prethodno obavijenim tajnom. U intervjuu za "NJujork tajms", Ajzenkot je priznao da Izrael vodi veliku kampanju bombardovanja čiji je cilj degradiranje iranskog vojnog uticaja u regionu. Samo 2018. godine, Izrael je na Siriju ispustio 2.000 bombi na navodne ciljeve povezane sa Iranom. Borbeni letovi na teritoriju susedne zemlje postali su "skoro svakodnevni" nakon što je vlada Benjamina Netanijahua dala zeleno svetlo za proširenje operacije u januaru 2017. godine.

Branitelj zločinaca OVK, DŽefri Najs uništavao dokaze o "Žutoj kući"! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dnevnik iz Sirije Miroslava Lazanskog

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA