Najnovije

ZANIMLJIVI DETALJI POSETE PREDSEDNIKA RUSIJE: Putina čeka šarplaninac, fontana u bojama trobojke (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže u četvrtak u posetu Beogradu, a dolazak lidera privukao je veliku pažnju javnosti.

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Ovom prilikom otkriveni su neki od zanimljivih detalja posete koji u izvesnom delu odudaraju od protokola.

Za Putina štene šarplaninca

Šef srpske države Aleksandar Vučić darovaće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu originalan poklon, štene šarplaninca, potvrđeno je u Predsedništvu.

Reč je o tromesečnom mužjaku ove rase, koja poreklo vodi sa Šar-planine. Ime šteneta u leglu je Paša, a tata mu je Boža, međutim Vučić neće insistirati da se pas tako zove već će ostaviti Putinu da mu da ime kakvo želi. 

Prema izvorima iz Predsedništva Srbije, štene ima pedigre koji vodi sedam generacija unazad. Reč je o našoj najstarijoj autohtonoj rasi, a zna se da predsednik Putin upravo takve rase voli. Vučić će Putinu pokloniti i vrednu ikonu.

Kockice mozaika - start druge faze

Predsednici Putin i Vučić, zajedno će utisnuti kockicu mozika u malter na zidu Hrama Svetog Save. Ovim gestom duboke simbolike i zvanično će početi druga faza radova na uređenju enterijera zavetne crkve srpskog naroda.

Hram Svetog Save, kako je planirano, dobiće dekoraciju oltarske apside, koja će činiti celinu sa već završenim mozaikom potkupolnog prostora. Ove mozaičke scene biće delo tima ruskih umetnika koje predvodi akademik Nikolaj Muhin. U ovoj grupi više je od stotinu mozaičara, slikara, umetnika i zanatlija koji duže od godine rade na osmišljavanju dekoracije unutrašnjosti Hrama.

Fontana svetli kao trobojke

U čast posete predsednika Putina, i jedan od novih simbola Beograda, fontana na Slaviji, biće osvetljen u posebnim bojama. Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, na fontani će se smenjivati boje srpske i ruske zastave.

Pročitajte OVDE šta kažu ruski eksperti o Putinovoj poseti Srbiji.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA