Najnovije

Evo šta su vodeći svetski mediji izvestili o poseti Putina Beogradu

Veliki broj svetskih medija, uključujući vodeće svetske agencije i televizije, izvestio je o poseti Vladimira Putina Beogradu, uz ocene u rasponu od "trijumfalno" i "bratski", opaski o toplom dočeku šefu ruske države u zemlji koja pledira na članstvo u EU, sve do tumačenja motiva i srpske i ruske strane za današnji samit u Beogradu što unutrašnjim, što globalnim zbivanjima.

Putin u Beogradu (Foto: Jutjub)

Za ruske televizije to je bila udarna vest.

Ruska televizija "Rusija 24" prenosila je uživo sva dešavanja u Beogradu, a posebno je istaknuto da je ruski predsednik, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpisivanja brojnih sporazuma između ruske i srpske delegacije, obišao Hram Svetog Save, gde ga je pozdravilo 125.000 građana.

Ta televizija objavila je i reakciju roditelja srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ćerke u trenutku uručivanja ordena Aleksandar Nevski, a kao posebnu čast istakli su i to što se Vučić nakon sletanja ruskog lidera vozio u njegovoj specijalnoj limuzini "Aurus".

To je istakao i sajt Raša tudej, koji je podsetio da se radi o specijalnom blindiranom vozilu, u kome se Putin prvi put vozio nakon inauguracije, u maju prošle godine, a da ju je zatim koristio prilikom susreta sa Donaldom Trampom u julu i na samitu G20 u Argentini.

I francuski mediji izvestili su danas o Putinovoj poseti Beogradu, pri čemu "Figaro" navodi da je u celoj zemlji vladala atmosfera poput "medenog meseca".

Prenosi da je saobraćaj bio paralisan u prestonici gde su bile raspoređene hiljade policajaca i vojnika, desetine MiG-ova 29 i helikoptera, a ističe da je veliki broj dobro organizovanih građana došao da pruži podršku.

Takođe prenosi da je Putin izrazio zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi "bratsku zemlju Srbiju" i da je potpisano 20-ak sporazuma u različitim oblastima.

Pariski list ističe da je Vučić rekao da nijedna odluka neće biti doneta o Kosovu "bez učešća Moskve".

Još jedan francuski dnevnik, "Poan", preneo je vest o Putinovoj poseti "glavnoj saveznici u regionu", a doček koji mu je priređen ovaj list ocenjuje kao "trijumfalan".

U tekstu se naglašava da se Putin založio za stabilnost Balkana, koji smatra ugroženim pretnjom Zapadnjaka, kao i da je, po pitanju Kosova, poručio da treba "pronaći kompromise i znati ih poštovati" kako bi se postigla stabilnost u regionu.

Britanski BiBiSi preneo je da je Putin dočekan sa crvenim tepihom i uz pune vojne počasti.

U izveštaju o Putinovoj poseti se ističe da je on u Srbiju doputovao na čelu moćne delegacije s ciljem da "zacementira veze sa zemljom koja teži da se pridruži EU".

Britanski list "Gardijan" navodi da je šef Kremlja dobio na poklon štene i da je dočekan kao heroj.

Navodi se da su svečani plotuni ispaljivani i crkvena zvona zvonila kako bi oglasili Putinov dolazak, a da su na bilbordima postavljenim svuda po gradu bile srpske i ruske zastave.

Dnevnik ocenjuje da je za Putina, koji je Vučiću uručio visoko rusko državno priznanje, ovo bila prilika da "utvrdi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

Uoči posete "Gardijan" je pisao da Putin ovom posetom odaje "vrhunsku državničku počast" Vučiću.

Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gde rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja".

Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na 'veštački izbor' između Moskve i Zapada", ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao "Gardijanu" prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom".

Navodi se da će "veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje odnosa između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

"Gardijan" ocenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu integracije ka EU".

"Juro njuz" je u izveštaju naveo da je ovo važna poseta za nacionalne interese obe zemlje, koje nastoje da ojačaju saradnju, kao i da je za Moskvu veoma važno da održi dobre odnose sa Srbijom koja, geografski gledano, ima veoma interesantnu poziciju između Istoka i Zapada.

Srbija je, takođe, kako se napominje, okružena sa osam zemlja od kojih su pet članice NATO, a četiri članice EU, dok ostale, među kojima i Srbija, teže da se priključe Uniji.

"Za Moskvu je veoma važno da održi određeni uticaj u regionu preko Srbije", konstatuje novinarka "Juro njuza", navodeći da ona to može učiniti preko kontrole tržišta energenata i podržavajući Srbiju po pitanju Kosova.

Na taj način Moskva pokušava da se održi u regionu, posebno u odnosima sa Srbijom za koju "Jjuro njuz" kaže da je jedna od ključnih zemalja na Balkanu.

Moskva nastoji da sa Srbijom izgradi veze najbližeg saveznika s obzirom da Srbija teži EU i veoma je bilo važno za Putina da dođe danas u Beograd i naglasi i ojača saradnju, navodi se u izveštaju "Juro njuza".

Konstatuje se i da Beograd pokušava da održi dobre odnose i sa Rusijom i sa EU.

EU je jedna od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, dok je Rusija jedan od najvažnijih partnera Srbije u oblasti energetike, kao i po pitanju Kosova, a takođe treba imati na umu da Rusija i Srbiji dele zajednički kulturni element po pitanju vere, dodaje se u izveštaju "Juro njuza".

Rojters je danas izvestio o poseti predsednika Vladimira Putina Beogradu, prenoseći da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga britanska agencija opisuje kao prozapadno orijentisanog, priredio "raskošnu dobrodošlicu" i čak mu poklonio štene šarplaninca.

U izveštaju iz Beograda, Rojters citira kritičare srpske vlasti koji u tome vide pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa višenedeljnih antivladinih protesta.

Prenosi da je Putin odlikovao Vučića ruskim ordenom Aleksandra Nevskog, te da ga je time učinio jedinim državnim liderom izvan bivšeg Sovjetskog Saveza kome je dodeljeno to odlikovanje.

Prenosi i da su desetine hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije autobusima doputovali u Beograd da pozdrave Putina ispred Hrama Svetog Save, gde su mahali ruskim i srpskim zastavama i držali transparente s porukama zahvalnosti Putinu na srpskom i ruskom, uz zvuke ruskih pesama sa zvučnika.

"Srbija delikatno balansira između svoje želje da se pridruži svom najvećem trgovinskom partneru - EU, i svojih istorijskih veza s Rusijom, s kojom deli pravoslavnu hrišćansku veru i koja joj je pružala diplomatsku podršku tokom bombardovanja NATO-a 1999. godine", ocenjuje Rojters.

Navodi i da su, iako je Rusija tek peti najveći trgovinski partner Srbije, Srbi smatrali zaštitnikom i saveznikom pravoslavnu hrišćansku Rusiju tokom viševekovne istorije na Balkanu, gde žive i katolici i muslimani.

Britanska agencija prenosi i da je Putin obećao 1,4 milijarde dolara investicija u infrastrukturu za transport gasa u Srbiji, kao i da je poručio da će Moskva u potpunosti podržati Srbiju u pronalaženju rešenja za nerešena pitanja sa Kosovom.

Američka agencija AP u izveštaju iz Beograda navodi da je Vladimir Putin danas dočekan kao heroj u saveznici Srbiji, u pokušaju ruskog predsednika da zadrži politički i ekonomski uticaj na Balkanu, koji sve više gleda ka Zapadu.

Navodi se da su Putin i njegov domaćin, srpski predsednik Aleksandar Vučić, pohvalili odnose dve zemlje, kao i da je Putin Vučiću uručio najviše rusko priznanje, dok je Vučić ruskom predsedniku dao štene psa srpske rase.

AP navodi da se Vučić zahvalio Rusiji na podršci zahtevima Srbije u vezi sa Kosovom i dodao da je "iako mala" Srbija bila "pouzdan partner" Rusije.

Navodi se da je potpisano više bilateralnih sporazuma, uključujući i one o snabdevanju Srbije ruskim gasom i oružjem.

AP je ocenio da je predsednik Rusije došao u posetu Srbiji kako bi iskazao podršku Vučiću i njegovoj "pro-Moskovskoj politici".

Agencija je istakla da je Putin sleteo na beogradski aerodrom nakon što je njegov avion kroz srpski vazdušni prostor prošao u pratnji borbenih aviona "MiG-29", koje je Rusija nedavno donirala Srbiji.

"Srbija je zadržala bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom, iako zemlja nastoji da postane članica Evropske unije", piše AP i podseća da se Beograd nije pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine.

Srbija, takođe ističe agencija, ostaje izvan NATO.

Odnosi dve zemlje dodatno su osnaženi, kaže agencija, nakon što je Putin "pojačao napore za vraćanje uticaja Moskve u bivšim komunističkim zemljama Istočne Evrope".

AP navodi i da je Putinova poseta usledila nakon antivladinih protesta.

Vladimir Putin, koji je u Srbiji dočekan kao heroj dok zvanični Beograd traži pomoć Moskve za sporazum sa Kosovom, osudio je formiranje Vojske Kosova rekavši da bi ona mogla da destabilizuje Balkan, navodi agencija Blumberg.

Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića, koja se suočava sa antivladinim protestima, mobilizovala je danas, kaže Blumberg, hiljade svojih članova kako bi pokazali podršku predsedniku Putinu.

Agencija ocenjuje da Vučić traži načine da pridobije podršku Moskve u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je jedna od glavnih prepreka na putu ka Evropskoj uniji.

Uz podsećanje da je Vučić izjavio da ne veruje da će sporazum o normalizaciji odnosa biti postignut u skorije vreme, a da će Rusija morati da odobri bilo kakav sporazum, Blumberg navodi da Vučić na taj način šalje signal da ne prihvata protivljenje EU o dogovoru kojim bi došlo do "izmene granica".

Blumberg navodi da sporazum kojim bi došlo do "izmene granica" plaši evropske lidere zbog toga što smatraju da bi takav sporazum postavio presedan i za druge slučajeve.

Blumberg ističe da je Putin danas izjavio da Rusija deli zabrinutost srpskih vlasti.

Uz podsećanje da su se Putin i Vučić sastali više od deset puta, agencija navodi da je Rusija već saopštila da želi kosovski sporazum koji je dobar po Srbiju.

Pročitajte OVDE detalje urnebesne strane dočeka Putina.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA