Najnovije

RUSI NAPRAVILI VELIKI PREOKRET: Veliki broj zemalja žuri da ponovo uspostavi odnose sa Damaskom

Arapske zemlje planiraju ponovo da otvore svoje ambasade u Siriji i to pokušavaju da učine što pre, jer se boje gubitaka unosnih poslova u obnovi arapske zemlje.

Asad (Foto: RIA)

Američka agencija Asošijeted pres navodi da se arapske zemlje trude da ponovo otvore svoje ambasade u Siriji i ponovo uspostave diplomatske odnose sa arapskom zemljom.

Neke manje zalivske monarhije, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata su već otvorile svoja diplomatska predstavništva u Damasku, a druge putem posrednika vode pregovore s vladom Bašara El Asada o obnovi odnosa.

,,Uprkos milijardama dolara potrošenih za njegovo svrgavanje, sirijski predsednik Bašar El Asad je preživio osam godina rata. Sada je El Asad spreman za povratak među arapske zemlje, nešto što je donedavno bilo nezamislivo”, navodi Asošijeted pres.

Prema izveštaju, arapske zemlje već znaju da je nemoguće srušiti Asada i  pokušavaju ponovo da uspostave svoje veze sa Damaskom, kako bi pokušale da se nose sa sve većim uticajem Irana, Rusije i Turske u Siriji.

Takođe strahuju od gubitka prilike za sudelovanje u obnovi Sirije i koristi od velikih poslova u rekonstrukciji ratom razorene zemlje. Arapske prestonice veruju da će sudelovanjem u obnovi Sirije uspeti da povećaju izgubljeni uticaj u arapskoj zemlji.

,,Arapske zemlje strahuju da će Siriju ostaviti Iranu i Turskoj, svojim regionalnim rivalima, i tako izgubiti korist od projekata obnove Sirije”, navodi se u izveštaju.

Krajem prošle godine je politički sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Anvar Abdul Hadi, ukazao na napore na međunarodnom i regionalnom nivou, posebno iz Iraka, Egipta, Omana, Kuvajta, Alžira, Tunisa, Sudana i Mauritanije, da se legitimnoj vladi Sirije ponovo dodeli mesto u Arapskoj ligi.

Kada je nakon oslobođenja juga zemlja otvoren granični prelaz Nasib s Jordanom, Sirija je ponovo postala glavni tranzitni pravac za trgovinu između Libana, Turske s Jordanom i zemalja Persijskog zaliva.

Početkom oktobra 2018. je sirijski predsednik Bašar El Asad saopštio kako se njegovoj zemlji bliži kraj borbe protiv terorizma i kako će uskoro povratiti svoju temeljnu ulogu u arapskom svetu.

Od tada su ambasade mnogih zapadnih i arapskih zemalja započela svoja putovanja u Siriju, kako bi se pripremile za lakšu obnovu diplomatskih odnosa as Damaskom u područjima diplomatije, ekonomije i industrije, izjavio je sirijski predsednik.

Isto razmišlja i francuski ministar spoljnih poslova  Žan Iv le Drijan, koji je dodao da bi trebalo da se Bašar El Asad kandiduje za predsednika zemlje.

Faza aktivnih borbi u Siriji odavno je gotova. ID je poražen još 2017. godine i sada su u celoj Sirijskoj Arapskoj Republici u toku radovi na obnovi, za ponovno pokretanje nacionalne ekonomije i vraćanje civilnom životu predratne Sirije. Naravno, najveću ulogu u aktuelnim radovima imaju Rusija i Iran, verovatno i Kina, iako Peking ne iznosi detalje o svojim poslovima sa Sirijom.

Francuska takođe želi da se uključi u poslove obnove i da pokuša ponovo da pokrene poslovanje svojih kopmanija koje su pre rata imale ogranke u Siriji.

,,Ako je Bašar Asad kandidat, onda će on biti kandidat. Sirijci moraju odlučiti o njegovoj budućnosti”, rekao je francuski ministar spoljnih poslova  Žan Iv le Drijan o pitanju kandidature Asada na predstojećim izborima.

Rusija i Iran su, uz ,,neutralnu” Kinu, uvek službeno podržavali Damask i legitimnu vladu Bašara El Asada. Štaviše, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da bi trebalo da svi građani Sirije, uključujući izbeglice i privremeno raseljene osobe, dobiju priliku da glasaju za budućeg sirijskog vođu.

Životnu priču ruskog predsednika pročitajte OVDE.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA