Najnovije

AMERIKA PROPALA NAČISTO! Bela kuća nema novca za putovanja na važne sastanke

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je put američke delegacije na Svetski ekonomski forum u Davosu.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Razlog za ovu odluku je aktuelna budžetska kriza u Americi (shutdown), zbog čega vlada i određeni broj državnih organa delimično ne rade. Prema rečima sekretara za medije Bele kuće Sare Sanders, Tramp je smatrao da je iracionalno ići u Davos u vreme kada skoro milion Amerikanaca ne može da dobije platu.

"Zbog činjenice da 800 hiljada divnih američkih radnika ne primaju plate, kao i da osiguraju da njihov tim radi na odgovarajućem nivou, predsednik Tramp otkazao je posetu svoje delegacije Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj", rekla je ona. .

Sam Tramp je trebalo da predvodi delegaciju na forumu, ali je pre nedelju dana rekao da ne može da ide zbog sporova oko pooštravanja kontrole nad američko-meksičkom granicom između Bele kuće i američkog Kongresa.

Ipak, ministar finansija Stiven Mnučin, američki državni sekretar Majk Pompeo, ministar trgovine Vilbur Ros, američki predstavnik na trgovinskim razgovorima Robert Lajthajzer i zamenik šefaKancelarije za političke poslove Bele kuće Kris Lidel trebali su da odu u Švajcarsku.

Shutdown (delimični prekid rada vlade) započet je u Sjedinjenim Državama 22. decembra zbog nedostatka sredstava u budžetu za finansiranje aktivnosti. Ova situacija se razvija skoro svake godine, jer republikanci i demokrate u Kongresu ne mogu da se dogovore o budžetskim parametrima.

Ali ovaj put kriza je predugačka. Glavni razlog za neslaganje bila je želja Trampa i republikanaca da izgrade zid na granici sa Meksikom na račun budžetskih sredstava. Očekuje se da će takva izgradnja Ameriku koštati 5,7 milijardi dolara.

Kakve vojne prenje je Tramp izneo protivnicima, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pesma o Trampovom zidu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA