Najnovije

Putin izneo najčvršću poziciju u vezi sa Kosovom (VIDEO)

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje je potpisan 21 sporazum i memorandum. Nakon bilateralnih i sastanaka u proširenom formatu, Putin je kao jedinu brigu istakao kosovsko pitanje.

Putin izneo najčvršću poziciju u vezi sa Kosovom (Foto: Pravda)

Diplomata Srećko Đukić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ rekao je da je u našoj stručnoj javnosti, koja se bavi međunarodnim odnosima, posebno ona koja se bavi odnosima Srbije i Rusije i još specifičnije koja se bavi problema Kosova i rešavanja tog pitanja, provejavala stalno jedna dilema — da li postoji puna saglasnost Beograda i Moskve o rešenju kosovskog pitanja.

Prema rečima Srećka Đukića, Vučić u obraćanju javnosti nije govorio o kosovskom pitanju, ali je Putin, kao uvek posle susreta sa šefom bilo koje države, pročitao svoju izjavu i nije je improvizovao, već je najpotpunije izložio poziciju Rusije o kosovskom pitanju.

„Rekao bih da je ta izjava najčvršće do sada izložena pozicija i da, na neki način, zaokružuje politiku koju je najavio Lavrov u februaru prošle godine, kad je bio u Beogradu, a to je da će Rusija imati aktivniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja. Sad je Putin pitao gde su srpski vojnici i policajci na Kosmetu, imao je primedbu na Evropsku uniju. Dakle, on traži da se uđe u suštinsko razmatranje kosovskog pitanja u kojem će biti i Rusija. Da li će to biti razgovori po principu Rambujea ili razgovora sa Ahtisarijem ili će u pitanju biti šatl diplomatija između Vašingtona i Moskve i Brisela, to ćemo videti. O tome treba razmišljati zato što je kosovsko pitanje definitivno nemoguće rešiti bez saglasnosti Rusije“, kategoričan je Đukić.

On objašnjava da postoji Rezolucija 1244, koja reguliše kosovsko pitanje i ma koliko na Zapadu govorili da ih to ne interesuje, ona ipak postoji. Ona jedino može da bude ukinuta ako bude većine u SB UN, a Zapad, prema njegovoj oceni, nema većinu stalnih članica.

„Prema tome, vi morate da tražite saradnju sa onima koji neće jednostrano da ukinu Rezoluciju 1244. Možda je naša šansa da se pregovori o Kosovu postave na jedan malo drugačiji način, da se u tim pregovorima prvo razjasne odnosi između velikih, pa onda da se to spusti na niži nivo“, predlaže ovaj diplomata.

Đukić dodaje da je i zapadnim liderima stalo do rešenja kosovskog pitanja i nije isključeno da će američki predsednik ovih dana pozvati ruskog kolegu.

„Oni jednostavno moraju da uključe Ruse, jer bez njih nije rešeno pitanje Dejtona, ni pitanje završetka agresije i izgradnje Rezolucije 1244. To su Ahtisari i Černomirdin završili kod Miloševića… Srbi Zapadu ne veruju blanko i ’an ženeral‘ i zato je potrebna garancija“, smatra naš sagovornik.

Sa druge strane, Zapad ne želi da odlaže rešenje Kosova zato što ima mnogo drugih problema, zaključuje Đukić.

Sve tajne Putinove posete pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA