Najnovije

BOG SE JAVI! Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Bogojavljanje (Foto: SPC)

Isusa Hrista je na reci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove reči: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni".

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vere.

Duh Sveti je u obliku svetlosnog goluba, kako je zapisano, sleteo na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".

Isus Hristos živeo je ovozemaljski život još tri godine posle krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog greha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vernici razenjuju pozdrave - "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

U mnogim gradovima i mestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode. 

Nije samo Republika Palau povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Pogledajte OVDE kako je Dačićeva poruka zaprepastila Šiptare.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Javi se spas!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA