Najnovije

Putin dobio moćan poklon od patrijarha Irineja! Kad je otvorio kutiju, srce mu je zaigralo! (VIDEO)

"Izuzetno mi je važno što je ikonu Svetog Save koju sam oslikala dobio Vladimir Putin, koji je verujući čovek. Ikona je molitveni predmet i ruski predsednik dobro razume šta ona znači", kaže poznati srpski ikonopisac Jelena Hinić.

Zagrljaj Putina i Irineja (Foto: Jutjub)

Ovako Jelena govori o časti koja joj je pripala - da baš njeno umetničko delo srpski patrijarh Irinej pokloni Vladimiru Putinu u znak zahvalnosti za podršku Rusije u završetku gradnje Hrama Svetog Save na Vračaru. Jelena radi kao docent na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju i skoro trideset godina se bavi slikanjem ikona, tako da ne vidi ništa neobično u tome što je baš ona izabrana da uradi ikonu za Putina.

- Često me iz kabineta NJegove svetosti zovu kad on želi da pokloni ikonu nekom zvaničniku. Tako su me pozvali i početkom decembra i zatražili ikonu Svetog Save. Nisu imali nikakve zahteve oko detalja, već su mi dali slobodu da sama izaberem kako će izgledati. Odlučila sam se za Svetog Savu koji u levoj ruci drži jevanđelje, a desnom blagosilja, kakav je na fresci u Studenici u Kraljevoj crkvi, jer je to tipičan način predstavljanja arhijereja. Jelena priča da u početku nije znala kome će ikona biti darovana:

- Rekli su mi tek pri kraju mog rada. Međutim, nisam se mnogo iznenadila, jer sam pretpostavljala da je za Putina, pošto sam znala da dolazi u Srbiju.

Odmah pošto su je pozvali, ostavila je po strani sve druge poslove i počela da slika.

- Ikona je slikana ručno na lipovoj dasci i s pozlatom na polimentu sa dvadesetčetvorokaratnim zlatom. Rađena je uobičajenom jajčanom temperom i pigmentom, što je starinska, tradicionalna tehnika rada. Uvek se trudim da svaku ikonu uradim najbolje što mogu i da ona bude na jednom zahtevanom umetničkom nivou - zaključuje Jelena Hinić.

Sveti Đorđe za princa Čarlsa

Jelena Hinić uradila je i ikonu Svetog Đorđa, koju je pre tri godine prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević poklonio princu Čarlsu, prilikom njegove posete Srbiji. Naročito je ponosna na ikonostase i ikone koje radi za crkve i manastire, a jedna od poznatijih je Svetog kralja Dragutina sa žitija u Đurđevim Stupovima, veličine dva metra.

Bog se javi! Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje. Više o prazniku pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin u Bulevaru Kralja Aleksandra

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA