Najnovije

KIM SE IGRA S TRAMPOM: U toku priprema za novi susret, otkriveno šta je sve sakrila Severna Koreja!

Eksperti su otkrili neprijavljenu lokaciju koje navodno služi kao sedište jednog od programa Severne Koreje za balističke rakete, nekoliko nedelja pre nego što se očekuje da se lider zemlje Kim DŽong Un i Donald Tramp sastanu kako bi razgovarali o denuklearizaciji.

Kim DŽong Un i Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Sino-ri lokacija, jedna od 20 lokacija za koje se sumnja da ih Severna Koreja nije prijavila, čuva Nodong rakete srednjeg dometa koje bi se mogle koristiti u nuklearnim ili konvencionalnim napadima na Južnu Koreju, Japan i teritoriju SAD u Guamu, navodi se u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu.

"Sino-ri operativna baza i rakete Nodong, raspoređene na ovoj lokaciji, uklapaju se u pretpostavljenu nuklearnu vojnu strategiju Severne Koreje, time što joj omogućavaju sposobnost za operativni nuklearni ili konvencionalni prvi udar", kaže se u izveštaju koji je napisao analitičar Viktor Ča, prenosi "Gardijan".

Otkriće je dovelo u pitanje prave namere Severne Koreje kada su se ove sedmice zvaničnici sastali u Švedskoj kako bi razgovarali o aranžmanima za drugi Kimov sastanak s Trampom, koji se očekuje krajem februara, moguće u Vijetnamu.

Lideri su ostvarili mali napredak otkako je Kim potpisao nejasno formulisanu izjavu kojom se obavezao na denuklearizaciju Korejskog poluostrva u zamenu za bezbednosne garancije od Vašingtona tokom njihovog prvog samita, u Singapuru prošlog juna.

Izveštaj CSIS navodi da Severna Koreja nije prijavila ovu bazu i da se kao rezultat toga "ona nije među objektima pregovora o denuklearizaciji".

Konstatujući da bi raketne baze morale biti deo bilo kojeg sporazuma kojim se Severna Koreja obvezuje na "potpunu, proverljivu i nepovratnu" denuklearizaciju, Ča je upozorio: "Severnokorejci neće pregovarati o stvarima koje ne otkrivaju. Izgleda da igraju igru. I dalje će imati svu ovu operativnu sposobnost čak i ako unište svoje otkrivene nuklearne objekte.

Smešten oko 200 kilometara severno od demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, kompleks Sino-ri je baza od 18 kvadratnih kilometara koja sadrži jedinicu veličine puka opremljenu raketama srednjeg dometa Nodong-1, navodi se u izveštaju.

Ona je mogla takođe da odigra ulogu u razvoju balističke rakete "Pukkuksong-2", koja je prvi put testirana u februaru 2017. godine, ubrzo nakon Trampove inauguracije.

Satelitski snimci baze načinjeni 27. decembra prošle godine pokazuju ulaz u podzemni bunker, ojačana skloništa i štab, navodi se u izveštaju.

Kim DŽon Rak, portparol južnokorejskog združenog štaba, rekao je da južnokorejske i američke vojske nadgledaju Sino-ri i druge neprijavljene baze sa projektilima.

Pročitajte OVDE kakvo je to hitno naređenje dobila ruska vojska.

Izvor: Blic

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je bilo pre sedam meseci.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA